Beyinde, kalsiyumun hem sağlık hem de hastalıkta önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Normal miktarlarda, kalsiyum belli bir hafıza tipi için gerekli olan sinyal yolaklarını tetikler; Aşırı kalsiyumun beyin hasarına neden olduğu düşünülmektedir. Kalsiyum birçok hücre fonksiyonunu aktive edebilen hücre içi habercidir. Kalsiyum olmasaydı sinir sisteminde hiç bir çıkış olmazdı.
Huntington Hastalığı
Huntington hastalığı dört özellik ile karakterize edilir: kalıtım derecesi, davranışsal veya psikiyatrik rahatsızlık, bilişsel bozukluk ve ölüm - başlangıcından 15 veya 20 yıl sonra. Hastalığa beyindeki yaygın nöron kaybı neden olur. Hücre ölümü mekanizması esas olarak glutamatın N-metil-D-aspartat veya NMDA, glutamat reseptörlerinin tipi ve aşırı kalsiyum akışı üzerindeki kalıcı etkisiyle gerçekleşir. Aşırı kalsiyumun sitotoksisite ve ölüme neden olan birkaç zarar verici sonucu vardır. İlk olarak, sinir hücreleri üzerinde toksik bir etki yaratan kalsiyum bağımlı proteazları aktive edebilir. İkincisi, kalsiyum, iltihaplanma ve doku hasarına neden olan serbest radikalleri üreten eikosanoidler üretir.
Nöbetler
Tekrarlanan nöbetlerden kaynaklanan beyin hasarı, beynin hipokampus bölgesinde tercih edilen nöron kaybıyla ortaya çıkabilir. Uyarıcı amino asit vericisi L-glutamatın salınması, glutamat reseptörlerinin aşırı çoğalmasına neden olur. Bu, kalkaneurin, kalpain ve lipazlar gibi kalsiyuma bağımlı birçok enzimi aktive eden hücre içi kalsiyumda aşırı bir artışa yol açar. 2003 yılında yayınlanan ve Wisconsin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kalsiyum bağımlı enzimlerin, hayati hücresel proteine zarar veren ve beyin hasarına neden olan serbest radikallerin üretimine neden olduğunu buldu.
Spinocerebellar Ataxia
Spinocerebellar ataxia, veya SCA3, koordinasyon, konuşma ve vizyonu bozan ölümcül bir genetik hastalıktır. Sinirbilim Dergisi'nde yayınlanan 2008 tarihli bir çalışmada, spinocerebellar ataksi 3 olan bir kişiden gelen hücrelerin, beyinde bulunan kalsiyum kanalını aktive eden bir madde olan bradikinin ile tedavi edildiğinde anormal derecede yüksek kalsiyum salımı gösterdiği bulundu. Bu tür anormal kalsiyum salımı, SCA3'lü kişilerde motor fonksiyonlarında bozulmalara neden olur.
Diskineziler, semptomları titremeler ve yanma gibi istemsiz hareketler olan aşırı motor aktivitesi ile karakterize edilir. İstemsiz hareketler, beynin bazal ganglionlar ve beyincik bölgelerinde fazla kalsiyum birikmesinden kaynaklanır.
, , ] ]