500'den fazla çeşide sahip olan soğan, dünyadaki ilk 10 sebze mahsulü arasındadır. Renk, geniş ölçüde taze ve depolama kategorilerine ayrılan farklı soğan çeşitlerini ayırt eden özelliklerden sadece bir tanesidir. Bütün soğan çeşitleri, şeker ve lif de dahil olmak üzere benzer miktarda karbonhidrat içerir. Farklı soğanların tadı kükürt, şeker ve su içeriğine bağlıdır.
Karbonhidrat Çeşitleri
Bütün karbonhidratlar farklı yapısal oluşumlardaki şeker veya sakarit moleküllerinden oluşur. Tek veya eşleştirilmiş sakarit molekülleri ortak "şekerler" a sahiptir. Glikoz, fruktoz ve laktoz şeker örnekleridir. Nişastalar, bağırsaklarınızda şekere dönüşen uzun glikoz molekül zincirleridir. Lif, diğer ikisinden önemli ölçüde farklılaşan üçüncü bir karbonhidrat türüdür, çünkü vücudunuz lifleri bileşen şeker moleküllerine sindiremez. Lif sindirim sisteminizden bozulmadan geçer. Soğanlar şeker ve lif şeklinde karbonhidrat içerir; nişasta içermez.
Soğan Şekerler
Soğanlar şekerler, fruktoz ve sakaroz içerir. Bu şekerlerin varlığı, soğanı yavaşça az ateşte pişerken neden karamelize etmeleridir. Şekerler soğanlar olgunlaştıkça, soğanlar da taze soğanlar olarak da bilinir, olgun soğanlardan daha az şeker içerir. Piyasada bulduğunuz sarı, kırmızı ve beyaz soğan, olgun soğandır. Bir bardak doğranmış, yeşil soğan 6,8 g şeker ile bir bardak doğranmış, olgun soğan ile karşılaştırıldığında yaklaşık 2,3 g şeker içerir. Diğer nişastalı sebzeler gibi soğan da kan şekeri seviyelerinizde ani bir yükselmeye neden olmaz çünkü lif içeriği şekerin sindirimini ve emilimini yavaşlatır.
Soğanlarda Elyaf
Soğanlar iyi bir diyet lifi kaynağıdır, özellikle çözülebilir lif. Bu tip bir lif suyla reaksiyona girer ve bağırsaklarınızdaki kolesterolü emen bir jel oluşturur. Lif-kolesterol kompleksi, dışkıda salgılanır ve kan kolesterol seviyenizi düşürür. Bir bardak doğranmış yeşil veya olgun soğan, yaklaşık 2.7 g lif içerir.
Tatlı Soğan
Walla Walla, Vidalia ve Maui gibi tatlı soğan çeşitleri, diğer soğanlardan daha hafif, tatlı bir tada sahiptir. önemli ölçüde daha fazla karbonhidrat içermezler. Kükürt içeren kimyasallar keskin ve sıcak lezzetleriyle soğan verir. Tatlı soğan, bu kimyasalların daha az konsantrasyonunu içerir ve diğer soğan çeşitlerinden daha fazla suya sahiptir ve daha hafif bir lezzet verir. Tatlı soğandaki ince cilt, onları sarı, beyaz ve kırmızı depo soğanlarından ayırır. Oda sıcaklığında saklanabilen bu yaygın soğanların aksine, tatlı soğan en iyi şekilde buzdolabınızda saklanır.
, , ] ]