| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Elektrolit Dengesizliğinin Etkileri

Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klorür, fosfat ve karbonat içeren elektrolit seviyeleri çok yüksek veya çok düşük olabilir. Elektrolit seviyelerindeki değişiklikler, vücudunuzdaki miktardaki değişiklikler veya vücudunuzdaki su hacmindeki değişimlerden kaynaklanabilir. Sodyum, potasyum ve kalsiyumdaki dengesizlikler en sık olarak sorun yaratır.

Sodyum

Vücudunuzdaki sodyumun çoğu, sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olduğu kanda bulunur. Sinir ve kas işlevi de sodyuma dayanır. Düşük sodyum alımı veya aşırı vücut suyundan kaynaklanan düşük sodyum seviyeleri, sinir sistemini ve beyni etkiler; uyuşukluk ve kafa karışıklığı dahil semptomlar oluşturur. Hızlı düşüşler veya aşırı düşük sodyum seviyeleri kas seğirmesine, nöbetlere, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Genellikle dehidrasyon veya vücut suyunda bir azalmadan kaynaklanan yüksek sodyum, konfüzyon, kas seğirmesi, nöbet ve ölüm gibi düşük seviyelere benzer semptomlar oluşturur.

Potasyum

Böbreklerin atılımı, potasyumun sıkı kontrolünü sağlar kanınızdaki seviyeler. Kusma, ishal ve idrar söktürücü kullanımın neden olabileceği düşük potasyum, zayıflık, kas seğirmesi ve anormal kalp ritimleri üretebilir. Ancak, düşük potasyum nadiren önemli sorunlara neden olur. Buna karşılık, yüksek potasyum çok daha önemli etkiler üretebilir. Yüksek potasyum genellikle böbrek yetmezliği nedeniyle oluşur ve ciddi ve hayati tehlike arz eden kardiyak aritmilere neden olabilir.

Kalsiyum

Kalsiyum kemik büyümenizde ve cildinizde ve normal kalp fonksiyonunda hayati bir rol oynar. Kanınızdaki miktarı sıkıca ayarlamak için kalsiyum salıverilebilir veya kemikten birikebilir. Düşük kalsiyum seviyeleri güçsüzlüğe, ayaklarda ve ellerde karıncalanmaya ve kafa karışıklığına neden olur. Yüksek kalsiyum seviyeleri endokrin bozukluklarının ve çeşitli kanserlerin bir sonucu olabilir. Kalsiyum seviyelerindeki küçük artışlar iyi tolere edilebilirken, çok yüksek seviyeler böbrek tarafından artan su filtrasyonu nedeniyle dehidrasyona neden olabilir. İlave etkiler arasında mide bulantısı, kabızlık, karın ağrısı ve kabızlık bulunur.

Diğer Elektrolitler

Magnezyum ve fosfat gibi ilave elektrolit seviyeleri, hastalık, bozulma veya aşırı alım veya değişikliklerle artabilir veya azalabilir. Vücudunuzdaki su miktarı böbrek yetmezliğinde meydana gelebilir. Orta derecede elektrolit dengesizliklerinin etkileri değişkendir, ancak çoğu elektrolitte aşırı dengesizliklerin yaygın etkileri nörolojik değişiklikler ve kardiyak aritmileri içerir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com