| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Elektrolitler Hangi Maddelerdir

Elektrolitler, bir çözelti içinde çözüldüklerinde elektrik yüklü iyonlara ayrılan maddelerdir. İnsan vücudunda, elektrolitler arasında sodyum, bikarbonat, potasyum, kalsiyum, klor, fosfat ve magnezyum bulunur. Vücudunuzdaki sıvı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olurlar ve sinir uyarılarını iletmek gibi çeşitli gerekli hücresel işlemlere yardımcı olurlar.

Türleri

Elektrolitler pozitif veya negatif olarak yüklenebilir. Bikarbonat, klorür ve fosfor gibi negatif yüklü elektrolitlere anyonlar adı verilir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi pozitif yüklü elektrolitlere katyonlar adı verilir.

Temel Fonksiyonlar

Her elektrolitin oynadığı roller sayısız, karmaşık ve birbirine bağlıdır. Kalsiyum kasların kasılmasına yardımcı olur. Klorür ve bikarbonat her ikisi de vücudun pH seviyelerini düzenlemesine yardımcı olur. Magnezyum protein sentezine yardımcı olur. Fosfor, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasına yardımcı olur. Potasyum, vücuttaki sıvıların dağılımını etkileyen ozmotik basıncı düzenlemeye yardımcı olur. Sodyum aynı zamanda sıvı seviyelerini de düzenler, ayrıca sinirlerin ve kas hücrelerinin aktivasyonunu kolaylaştırır.

Elektrolit Dengesi

Elektrolitler vücudun düzgün çalışması için dengede olmalıdır. Örneğin, potasyum genellikle hücrelerin içinde kalır ve klorür ve sodyum genellikle hücrelerin dışında kalır. Bu elektrolitler arasında uygun bir denge olduğunda, hücreler hücre duvarı geçirgenliğini düzenleyen normal fonksiyonlar gerçekleştirebilirler. Ancak uygunsuz bir denge, hücre duvarlarını geçirgen hale getirmek gibi arızalara neden olabilir.

Nedenleri

Sağlıklı bir diyet ve yeterli sıvı alımı normalde uygun elektrolit seviyelerini korur, bu yüzden dengesizlikler altta yatan bir sağlık sorununu gösterebilir. Elektrolit dengesizliklerinin nedenleri arasında böbrek yetmezliği ve adrenal, tiroid, hipofiz veya paratiroid bezlerini etkileyen endokrin hastalıkları bulunur. Yeme bozukluğu nedeniyle malnütrisyon ve gastrointestinal sorunlardan kaynaklanan emilim bozukluğu vücudun uygun elektrolit seviyelerini elde etmesini ve sürdürmesini engelleyebilir. İshal, kusma, ateş, idrar söktürücü kullanım, ağır terleme ve vücut sıvılarını azaltan diğer durumlar da elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.

Etkileri

Elektrolit dengesizliğinin etkileri dengesizliğin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. ilgili spesifik elektrolitler ve sorunun ciddiyeti. Elektrolit dengesizliklerinin bazı potansiyel etkileri düzensiz kalp atışı, nöbetler ve kas güçsüzlüğünün yanı sıra sinir etkileşiminin düzenlenmesi ve uygun sıvı seviyelerinin korunması gibi temel fonksiyonların gerçekleştirilememesidir. Tedavi, dengesizliğin ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olarak uygun elektrolit seviyelerini restore etmek için oral veya intravenöz desteği içerebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com