|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Benzenin Zararlı Etkileri

Her şeye rağmen bugün benzinin kimyasal benzeniyle karşılaşacaksınız. Havada büyük ölçüde imalat ve motorlu taşıt egzozundan kaynaklanan kirletici olarak bulunur. Pek çok üretim işlemi, üretim deterjanları, ilaçlar, sentetik kumaşlar ve boyalar dahil olmak üzere benzen içerir. Sigara dumanı ayrıca benzen içerir. Havayı kirletmenin yanı sıra, benzen su kaynaklarını ve toprağı da kirletebilir. Benzen vücuda buharların solunması, cilt yoluyla emilmesi veya yutulması yoluyla girer. Benzenin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri maruz kalmanızın yoluna, süresine ve dozuna bağlıdır.

Zehirlenme

Benzen kazara veya kasıtlı olarak alımı, akut zehirlenmeye neden olur. Benzen hızla kan akışına emilir ve yıkıcı etkilerle beyne gider. Stupor, delirium ve uyuşukluk nöbet ve komaya yol açar. Akciğerlerde solunum birikmesini önleyen sıvı birikir; havadan zayıf oksijen emilimi var. Ölümleri önlemek için yoğun tedavi gereklidir.

Soluma Yaralanmaları

Benzen, solunum yollarının astarlarını tahriş eder. Düşük konsantrasyonlu benzen buharlarına maruz kalma, burun havayollarında ve boğazda iltihaplanmaya neden olabilir. Yüksek seviyede maruz kalma, akciğerlere ciddi şekilde zarar verebilir; bu, genellikle ölümcül olan sıvı birikimine ve kanamaya neden olur. Kaza sonucu ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olan benzen soluma yaralanmaları, hevesleme yapan kişilerde ortaya çıkabilir - rekreasyon yüksekliğini artırmak için kimyasal ürünlerin buharını solumak.

Cilt Bozuklukları

Benzen cilde zararlıdır. Düşük seviyelerde benzen buharlarına maruz kalmak dermatite neden olabilir - kuru, kaşıntılı, kırmızı cilt ile karakterize lokal bir cilt reaksiyonu. Yüksek konsantrasyonlu benzen buharları veya ciltte sıvı benzen dökülmesi, ikinci derece yanıklara neden olabilir.

Baş Ağrıları ve Nörolojik Sorunlar

Baş ağrısı, uyku bozuklukları, sinirlilik, konfüzyon, hafıza kaybı ve ekstremitelerde sinir hasarı ( kolları ve bacakları) benzen buharlarına sürekli maruz kalma ile ortaya çıkabilir. Yüksek konsantrasyonlu benzen buharlarına kısa süreli maruz kalma bilinç kaybı, sersemlik, nöbet, koma ve muhtemelen ölüme neden olabilir.

Pancytopenia

Benzen'e kronik maruz kalma, pansitopeni denilen ciddi bir kemik iliği bozukluğuna neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısında belirgin bir azalma meydana gelir, çünkü kemik iliği - tüm kan hücrelerinin ve trombosit üretiminin yeri - yeterli miktarda üretemez. Pansitopeni kronik anemiye neden olur ve ciddi enfeksiyon riskini arttırır. Düşük trombosit sayısı kontrolsüz kanamaya neden olabilir.

Aplastik Anemi

Kronik benzene maruz kalma, daha gelişmiş bir pansitopeni şekli olan aplastik anemiye neden olabilir. Bu bozuklukla kemik iliği o kadar ciddi hasar görür ki, kan hücresi ve trombosit üretimi yaşamı sürdürmek için çok düşük seviyelere düşer. Kemik iliği tarafından üretilmeyen kan hücrelerinin yerini almak için transfüzyon gereklidir. Kemik iliği nakli genellikle aplastik anemiyle uzun süreli sağkalım için en iyi seçenektir.

Lösemi

Uzun süreli mesleki veya benzene maruz kalmak lösemiye neden olabilir - beyaz kan hücrelerinin kanseri. En güçlü ilişki, akut miyelojenöz lösemi ve ardından kronik lenfositik lösemidir. İşyerinde benzen maruziyetini kontrol etmek ve mesleki olarak indüklenen lösemileri önlemek için ABD'de düzenlemeler yapılmaktadır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır