1. Islak Öksürük
Verimli öksürük olarak da bilinen ıslak öksürük, mukus üreten öksürüktür. Bu tür öksürüğe genellikle soğuk algınlığı, grip veya bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonu neden olur. Mukus enfeksiyonun akciğerlerden atılmasına yardımcı olur.
2. Kuru Öksürük
Verimsiz öksürük olarak da bilinen kuru öksürük, mukus üretmez. Bu tür öksürüğe genellikle alerji, astım veya sigara kullanımı neden olur. Ayrıca kalp yetmezliği veya akciğer kanseri gibi daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir.
3. Boğmaca Öksürüğü
Boğmaca olarak da bilinen boğmaca, şiddetli öksürük krizlerine neden olan oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Öksürüğe sıklıkla tiz bir boğmaca sesi eşlik eder. Boğmaca öksürüğü özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir.
4. Krup
Krup, gırtlak (ses kutusu) ve trakeanın iltihaplanmasına neden olan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Krupla ilişkili öksürük genellikle havlayan bir öksürük olarak tanımlanır. Krup en çok 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda görülür.
5. Astım Öksürük
Astım öksürüğü, sıklıkla hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüste sıkışmanın eşlik ettiği kuru, keskin bir öksürüktür. Astım öksürüğü solunum yollarının iltihaplanmasından kaynaklanır.
6. Kronik Öksürük
Kronik öksürük 8 haftadan uzun süren öksürüktür. Kronik öksürüğe sigara içmek, alerjiler, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve tüberküloz gibi çeşitli durumlar neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz
Çoğu durumda öksürük birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak öksürüğünüz şiddetliyse, kalıcıysa veya ateş, göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi başka semptomlar da eşlik ediyorsa bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz öksürüğünüzün nedenini belirleyebilir ve en iyi tedaviyi önerebilir.