Sistit veya mesane enfeksiyonu vakaları, genellikle tatsız ve ağrılı olan idrar yolu enfeksiyonları olarak bilinir. Kolayca antibiyotikle tedavi edilmesine rağmen, önleme zamandan ve paradan tasarruf sağlayabilir. Amerikan Yerlileri bir zamanlar UTI'leri tedavi etmek için kızılcık kullanırken, 2009'da "İlaçlar" bölümünde yayınlanan bir araştırma, kızılcıkların UTI'lerin önlenmesinde - ancak tedavi etmemesinde - çok etkili olabileceği sonucuna varmıştır.
Üriner Sistem Enfeksiyonu Tanımlı
İdrar yolu, mesaneden, böbreklerden ve böbreklerden mesaneye idrar alan üreterlerden ve ayrıca üretradan oluşur. Bakteriler, tipik olarak steril olan idrar yollarına girdiklerinde bir ÜYE oluşur. Enfeksiyonun belirtileri arasında bulutlu veya kanlı idrar, idrar sonrası ağrı veya yanma ve yakın zamanda yapılan boşalma işleminden sonra bile idrar yapma zorunluluğu vardır. Bu semptomları yaşıyorsanız derhal bir sağlık kuruluşu arayın. Eğer tedavi edilmezse, sepsis, böbrek hasarı ve böbrek enfeksiyonu olarak bilinen bir kan enfeksiyonu da dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. İYE'ler kolayca bir antibiyotik ile tedavi edilir, ancak tekrarlayan İYE'lerden muzdarip olanlar için bakteriler antibiyotiklere dirençli hale gelebilir. Bu nedenle, İYE'lerin önlenmesi kritiktir.
Kızılcık Suyu ile Önleme
Fruktoz ve proantosiyanidinler de dahil olmak üzere kızılcıklarda bulunan bileşenler, bakterilerin idrar yoluna yapışmasını ve kolonileşmesini önleyebilir. 2011 yılında "Tıbbi Beslenme Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, 16 ons kızılcık kokteyli suyunun, suyu içtikten iki saat sonra idrar yoluna bakteri yapışmasını önleyebildiğini buldu. Çalışma ayrıca kızılcık kokteyli suyunun bakterilerin idrar yoluna içtikten sonra sekiz saat boyunca yapışmasını önleyebileceğini buldu.
Çeşitli Formlarda Kızılcık
Tablet veya meyve suyu biçiminde olsun, kızılcıkların UTI'lerin tekrar etmesini önlemeye yardımcı olur. "Aile Hekimliği Dergisi" nde yayınlanan bir çalışmada, tekrarlayan İYE'lerin günlük olarak 400 miligram kızılcık katısı içeren kızılcık kapsülleri yiyen gönüllüleri vardı. Plasebo yerine kızılcık kapsülü yiyen gönüllüler, daha az tekrarlayan UTI'lere sahipti. Çalışmalarını 2013 yılında "Enfeksiyon ve Kemoterapi Dergisi" nde yayınlayan diğer araştırmacılar, gönüllülere her gün 125 mililitre (yaklaşık 4 ons) kızılcık suyu veya plasebo içtiler. Kızılcık suyunu içenlerin, plasebo içenlerden daha az tekrarlayan İYE'leri vardı.
Olası Yan Etkiler
Kızılcık suyu İYE'leri önleyebilirken, çok fazla içmek kilo almaya neden olabilir. 6 onsluk bir cam yaklaşık 100 kalori içerir. Bazı kişiler mide-bağırsak rahatsızlığı ve kızılcıklardan ishal yaşayabilir. Ayrıca, vaccinium cinsine alerjisi olanlar kızılcıklardan uzak durmalıdır. Varfarin, karaciğeri veya sitokrom P450 ile metabolize edilmiş ajanlar gibi kan sulandırıcıları alan kişiler, kızılcık ürünlerini yemeden önce kızılcık suyunu dikkatli bir şekilde tüketmeli veya doktorlarıyla konuşmalıdır. Kızılcık suyu da şeker bakımından yüksektir, bu nedenle kan şekerini kontrol etmekte zorlananlar şekersiz kızılcık suyu tüketmek isteyebilir.
, , ] ]