Bol miktarda glikoz, diyabet ve glikozüri veya yapışkan idrar arasındaki ortak bağlantıdır. Bu sorun böbreklerden kaynaklanır ve daha büyük sorunların bir işareti olabilir.
Glikozüri
Glikozüri, vücut tarafından enerji için vücut tarafından yakılmak yerine saklanmak yerine glikoz vücuttan idrar yoluyla atıldığında ortaya çıkar. Sorun, kan şekeri düzeyleri normal olsa da veya düşük olsa bile devam eder.
Diyabet
Diyabet, vücudun glikoz seviyelerini kontrol eden insülin eksikliğidir. Yeterli insülin olmadan, glikoz seviyeleri yükselir ve vücut tarafından uygun şekilde kullanılmaz.
Bağlantı
Şeker hastalarında, böbrekler kontrolsüz glikozu uygun şekilde ememez; yani idrarla vücuttan çıkar. Bu idrar karakteristik olarak yapışkandır ve köpük ile birliktedir.
Yapışkan İdrarın Diğer Nedenleri
Böbreklerde düzgün çalışmayan nefronlar da idrar yapışmasına neden olur. Nefronlar, böbreğin içinde ve dışında bulunan böbreğin filtre üniteleridir. Her nefron, bir kan damarı ve idrar toplayan bir tüpten oluşur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapışkan idrar, diyabetin tek belirtisi değildir; varlığı, aynı zamanda ciddi bir durum olan hatalı çalışan bir böbreğe işaret edebilir. Yapışkan idrar acil tıbbi yardım gerektirir.