Üreticiler sert suni kimyasallar içeren bir işlem kullanarak hidrolize soya proteini hazırlar. Hidroliz işlemi, sülfürik asit gibi bir asit kabını kaynatır ve elde edilen çözeltiyi kostik sodada nötrleştirir. Yan ürün veya çamur kazandan kazınır ve kurumasına izin verilir monosodyum glutamattır. MSG, yaygın olarak bir gıda katkı maddesi olarak kullanılan, elde edilen amino tuzdur.
MSG ve Hidrolize Protein
Gıda endüstrisi, üretilen ürünlere lezzet katmak ve arttırmak için hidrolize proteinler kullanır. Hidroliz işlemi, hidrolize edilmiş proteinleri amino asitlere ayırır. Parçalanmış proteinler serbest glutamat oluşturduğunda ve serbest sodyum ile bağlandığında, MSG'yi oluştururlar. Üreticiler hidroliz işlemi yoluyla MSG ürettikleri zaman, Gıda ve İlaç İdaresi yönetmelikleri, üreticilerin, paketlenmiş gıda ürününün bir bileşeni olarak MSG'yi listelemelerini gerektirmez.
MSG Nedir ve Nereden Gelir?
MSG, gıdalarda ve vücudunuzda bulunan doğal olarak oluşan bir amino asit olan birçok glutamik asit formundan biridir. Ticari MSG'lerin çoğu, şeker pancarı, melas, şeker kamışı veya nişastanın fermantasyonundan gelir. Ticari MSG'yi üretirken, üreticiler yalnızca doğal L-glutamatı bir lezzet verici madde olarak eklerler. Ayrıca glutamik asit ve tuzlarını hidrolize sebze proteinlerinde, protein izolatlarında ve maya ekstraktında da bulabilirsiniz.
MSG'ye Alerji mi Hidrolize Sebze Proteiniyle Aynı mı?
MSG'ye alerjisi olan bazı kişilerde aynı olabilir soya gibi hidrolize bitkisel proteinlere alerjik reaksiyon. Üreticilerin, hidrolize edilmiş soya ürünlerinde MSG içeriğini etiketlemelerine gerek duyulmasa da, “Bütün Soya Hikayesi” ne göre, bu ürünler tipik olarak önemli miktarda MSG içerir. MSG'ye karşı alerjik reaksiyon belirtileri baş ağrısı, bulantı, göğüs ağrısı, hızlı kalp atış hızı ve yüz basıncı veya gerginliği içerir. Hidrolize edilmiş bir soya ürününü kullandıktan sonra bu semptomları yaşarsanız, MSG'ye karşı alerjiniz olabilir ve bunu ya da hidrolize edilmiş bir soya ürününü tüketmemelisiniz. . Ancak, üreticiler sürekli olarak bu ürün etiketleme kurallarını aşmanın yollarını buluyorlar. Örneğin, bir gıda etiketi Eklenmiş MSG Yoktur, MSG Eklenmiş Yoktur veya MSG Yoktur gıda ürününde etiketleme kurallarını ihlal etmeden hala MSG bulunabilir. MSG doğrudan ürüne eklenmediği sürece, üretici, MSG'yi bir bileşen olarak listelemekten kaçınmak için bu boşluktan faydalanabilir. Bir ürün hidrolize sebze proteini içeriyorsa, bir miktar MSG içerir.
, , ] ]