| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Ham Kanalizasyon Dumanlarının Solunumunun Etkileri

Ham kanalizasyon dumanlarının solunması hem nahoş hem de fizyolojik olarak zarar verebilir. Ham lağım gazı gaz halinde olan bileşiklerden oluşur. Kanalizasyon sistemlerinde karşılaşılan yaygın renksiz gazlar arasında hidrojen sülfit, karbon dioksit, metan ve amonyak bulunur. Bu gazların yüksek seviyeleri toksik hale gelir ve yüksek konsantrasyonlarda metan ve karbondioksit, özellikle havadaki oksijenin yerini alır. Ek olarak, atık sudaki endüstriyel çözücüler ve biyolojik kirletici maddeler hava yoluyla bulaşabilir ve sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Gazların Neden Olduğu Sorunlar

Hem hidrojen sülfür hem de amonyak varlığını gideren kokulara sahiptir. Metan ve karbondioksit yok. Metan ve karbondioksit, ham atık suları çevreleyen havadaki oksijen içeriğinin yerini aldıkça normal azot seviyeleri de artar. Mevcut metanın yüzde 5'i için, oksijen yüzde 1'i yer değiştirmiştir. Normal hava yüzde 21 oksijen ve yüzde 78 azot içerir. Oksijen konsantrasyonunun diğer gazlarla yer değiştirmesiyle azaltılması boğulma ve doku hasarına neden olabilir.

Endüstriyel Toksin Dumanları

Tüketici ve endüstriyel ürünler drenajlara boşaltılarak ham lağım suyu ile sonuçlanır. Çözücüler, alev geciktiriciler, pestisitler, temizlik ürünleri ve ham lağımda birbirine karışan uçucu organik bileşikler toksik gaz oluşumunu tetikleyebilir. Ham lağımda bulunan yaygın bir temizlik ürünü olan ağartıcı buharları solunum sistemini tahriş edebilir. Ayrıca, alkilbenzen sülfonat, alkol etoksilat ve alkol eter sülfat gibi yüzey aktif maddeler - kozmetik ve deterjan endüstrilerinden kimyasallar ve çamaşır yıkama ya da araba yıkama hizmetleri - hava yoluyla alındıklarında, mukoza zarlarını tahriş edebilirler. >

Uçuculaşma, bir maddenin atmosfere olan gaz kaybıdır. Ham lağımın çalkalanması, bu tür bir mikrobiyal süspansiyonun kısa ömürlü olmasına rağmen, biyolojik atıkların lağımdaki uçucu hale gelmesine neden olabilir. Askıya alınan mikrobiyal kirletici maddelerin solunması, bir kişiyi bakteri, mantar, parazit ya da virüs bulaştırabilir. Bakteriler ve parazitler genellikle ishal, ateş, kramp ve kusmaya neden olur. Mantar enfeksiyonlarının belirtileri alerjik reaksiyonları ve akciğer enfeksiyonlarını içerir. Viral semptomlar değişir.

Diğer Fizyolojik Etkiler

Ham lağım gazı solumasının etkileri çok çeşitli olabilir. Gazlara maruz kalmanın ince belirtileri arasında, işlenmemiş kanalizasyon bir eve veya işletmeye geri döndüğünde ortaya çıkabilecek baş ağrıları, öksürük, bulantı ve mukoza zarlarının tahrişi olabilir. Günlük olarak çiğ lağım suyu ile çalışan kişiler, dumanlara daha fazla maruz kalabilirler. Bu kişiler baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, göz tahrişi ve nefes darlığı yaşayabilirler.

Bilimsel Çalışmalar

Bazı araştırma çalışmaları, kanalizasyon arıtma alanında çalışan insanlar üzerindeki ham kanalizasyonun etkilerini incelemiştir. Klinik ve Teşhis Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan 2014 tarihli bir makaleye göre, atık su tozlarına, dumanlara, gazlara ve biyo-aerosollere mesleki maruziyet, işçilerde akciğer fonksiyonunun tıkanmasına neden olan mekanizmalardan biri olan oksidatif strese katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Uluslararası Mesleki ve Çevresel Tıp Dergisi'nde 2011'de yapılan bir araştırma, atık su arıtma tesislerinde çalışan işçilerin enfeksiyon geliştirme riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com