Ülseratif kolit, kolon ve rektumun astarında iltihaplanma ve yaralara neden olan bir tür enflamatuar barsak hastalığıdır. Ulusal Diyabet Enstitüsü, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne göre semptomlar arasında kanlı ishal, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kilo kaybı sayılabilir. Ülseratif koliti olan hastalar besinleri emmekte güçlük çekerler ve B12 enjeksiyonları ile tedavi edilen B12 vitamin eksikliğinden muzdarip olabilirler.
B12 Vitamini Eksikliği ve Ülseratif Kolit
B12 Vitamini de kobalamin olarak bilinir sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli çözünebilir B-kompleks vitamin, DNA sentezi ve sağlıklı bir sinir sisteminin bakımı. B12 Vitamini midede emilir ve intrinsik faktör olarak bilinen bir protein yardımıyla bağırsaklarda. Ülseratif kolit, B12 vitamininin uygun şekilde emilmesini engelleyerek vitamin eksikliğine yol açar.
Vitamin B12 Vurucu İdare
B12 Vitamini derin kas içi enjeksiyon olarak uygulanır. Enjeksiyon normal olarak doktorun ofisinde yapılır, ancak bazı hastalara kendilerini enjekte etmesi öğretilir. B12 çekimleri, her gün B12 vitamini eksikliği semptomları şiddetli olan hastalara uygulanır. Ülseratif kolit ve B12 vitamini eksikliği olan hastalar ömür boyu B12 vitamini çekimi gerektirir. Oral vitamin B12 tabletleri emilim problemleri nedeniyle ülseratif kolitli hastalarda kullanılmazlar.
B12 Vitamini Çekimlerinin Yan Etkileri
B12 vitamini çekimleri kızarıklık, şişme ve enjeksiyonda ağrı gibi yan etkilere neden olabilir bir site. Enjeksiyon bölgesinde olağandışı sıcaklık ve kötü deşarj yaşayan hastalar tıbbi yardım almalıdır. Hastalar ayrıca baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, eklem ağrısı ve mide rahatsızlığı yaşayabilirler.
Ülseratif Kolit için Diyetler
Ülseratif koliti olan hastalar protein yönünden zengin besinler tüketmelidir. Protein kolon ve rektum astarındaki hasarlı dokuların tamirini sağlar. Hastalar az yağlı proteinli yiyecekler tüketmelidir, çünkü yağlı proteinli yiyecekler ishali kötüleştirir ve fasulyesi, kepek, fındık, tohumlar ve patlamış mısır gibi yüksek lifli yiyeceklerden uzak durmalı, bu da kolonu uyarır ve ishali arttırır. Hastalar diyare ve kusmadan kaynaklanan sıvıları telafi etmek için sıvı alımını arttırmalıdır.