Anemi, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan hemoglobin miktarında patolojik bir eksikliktir. Kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin üretiminin başarısızlığından kaynaklanabilir. Anemi başka bir hastalıktan kaynaklandığında, semptomatik veya ikincil anemi olarak adlandırılır. Semptomatik aneminin bazı yaygın nedenleri kanser, böbrek hastalığı ve otoimmün bozukluklardır.
Türleri
400'den fazla farklı anemi türü vardır. Sebepleri üç kategoriye ayrılabilir: 1) kan kaybından kaynaklanan anemi; 2) azalmış veya hatalı kırmızı kan hücresi üretiminin neden olduğu anemi; 3) kırmızı kan hücrelerinin tahrip olmasından kaynaklanan anemi.
Belirtiler
Anemi belirtileri yorgunluk, bayılma, nefes darlığı ve çarpıntıdır. Hastalar da soluk görünebilir. Mide veya bağırsak kanamasına bağlı anemi vakalarında dışkı siyah veya kanlı görünebilir.
Kanser
Kanser, özellikle kemik iliğinin kanserleri, kan hücrelerinin üretimini değiştirebilir ve anemi üretebilir. Bu, büyümek için mevcut besinleri ve kaynakları kullanan kanser hücrelerinin veya kanser hücrelerine ek olarak normal kemik iliği hücrelerinin replikasyonunu engelleyen kanser ilaçlarından kaynaklanabilir.
Böbrek Hastalığı
Sağlıklı böbrekler, eritropoietin yapar; kemik iliği kan hücrelerinin üretilmesi için. Böbrek hastalığı, eritropoietin üretiminin azalmasına ve ardından kan hücresi üretiminin azalmasına neden olur ve anemi ile sonuçlanır.
Hipotiroidizm
İyot eksikliği, hipotiroidizmin en önde gelen nedenidir. İyot alımının yetersiz olduğu ülkelerde, otoimmün tiroid hastalığı en yaygın olanıdır. Hipotiroidizm hastalarının üçte birinde, kan hücrelerinin kütlesi azalmış ve eritropoietin direnci azalmış, anemi gelişir. Bu ilişkinin nedeni belirsizdir, ancak mineral etkileşimlerinden veya otoimmün antikorlardan kaynaklanıyor olabilir.
Otoimmün Bozukluklar
Otoimmün hemolitik anemi, bağışıklık sistemi kırmızı kan hücrelerine saldırdığında ve bunların tahrip olmasına yol açar ( hemoliz). Metildopa ve fludarabin gibi ilaçlar bu duruma neden olabilir.
Tedavi
Aneminin altta yatan nedenine bağlı olarak mevcut birkaç tedavi vardır. Beslenme tedavileri demir ve B12 vitamini veya folik asidi içerir. Diğer tedaviler, otoimmüniteyi, enfeksiyonları, enflamasyonu veya maligniteleri ortadan kaldırmak için birincil hastalığa odaklanır. Kan hücresi üretimini uyarmak için eritropoietin de verilebilir. Kan hücresi sayımı tehlikeli derecede düşükse veya tedaviye cevap vermede başarısız olursa, kan nakli de yapılabilir.
, , ] ]