| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kan Plazmada En Çok Bulunan Elektrolit Nedir?

Kan, hücresel maddeden - kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin - ve aynı zamanda hücresel olmayan malzemeden oluşur. Hücreler kandan alındığında, plazma denilen bir sıvı madde kalır. Plazma, proteinler, şekerler ve yağlar dahil olmak üzere çok çeşitli malzemelerin çözüldüğü sudur. Bu maddeler vücutta enfeksiyondan beslenme hücrelerine korunmaktan vücutta çeşitli roller oynarlar.

Mineraller ve Elektrolitler

Mineraller kan plazmasının hayati bir bileşenidir. Bu mineraller temel olarak plazmada ve hücrelerin içindeki sıvıda çözünmüş tuzlar olarak bulunur. Bu mineraller elektrolitler olarak bilinir. Bu mineraller inorganik bileşiklerdir, yani karbon içermedikleri anlamına gelir. Suda çözündüklerinde iyonlara ayrılırlar. Pozitif yüklü iyonlara katyon denir; bunlar sodyum ve potasyum içerir. Negatif yüklü iyonlara anyon denir; bazı anyon örnekleri klorür ve bikarbonattır. Yükleri nedeniyle, elektrolitler bir elektrik akımı taşıyabilir; bazı elektrolitler, hücreler içinde elektrik yükü oluşturmada rol oynar ve bu da sinirlerin ateşlenmesine neden olur.

Elektrolitler hem vücudun hücre dışı bölmesinde hem de kanda ve hücre içi hücrelerde bulunur Vücudun bölmesi, hücrelerin içindeki sıvı. Elektrolit tipleri ve miktarları, vücudun hücre dışı ve hücre içi bileşenlerinde farklılık gösterir. Bir hücre içinde, en bol bulunan elektrolit potasyumdur; Plazmada en bol bulunan elektrolit sodyumdur.

Sodyum

Sodyum kan plazmasında en bol bulunan elektrolittir ve en fazla bulunan katyondur. Az miktarda bulunan klorür, en bol bulunan anyondur. “Plazma Testi El Kitabı” na göre, insan plazmasındaki normal sodyum miktarı litre başına 136 ila 145 milimol'dur. Bu aralığın altındaki veya altındaki seviyeler tehlikeli olabilir.

pp Sodyum büyük bir rol oynamaktadır. kandaki ve dokulardaki su dengesinin korunmasında. Vücut, sodyum ve kan hacmini izler; Kan damarları ve böbrek gibi vücudun belirli kısımlarındaki sensörler böbreklere, sodyum ve su atılımının artırılıp artırılmayacağını belirtir.

Sodyum ayrıca sinir ve kasın çalışmasında önemli bir rol oynar. hücreler. Hücre zarları arasında ileri geri dolaşan sodyum ve potasyum bir yük oluşturur, bu da kas hücresinin büzüşmesine veya sinir hücresinin bir sinyal iletmesine neden olabilir.

Dengesizlik

Hem çok fazla sodyum hem de çok az Sodyum tehlikeli olabilir. Kandaki çok fazla sodyum hipernatremi; Bunun nedeni en sık vücuttan büyük miktarda su kaybı veya yeterince su tüketmemesidir. Şiddetli hipernatremi ölüme neden olabilir. Vücutta çok az sodyum hiponatremi denir; buna çok fazla su tüketilmesi veya yeterince su atılmaması neden olabilir. Hipernatremi gibi, hiponatremi de tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Dikkat Edilecek Noktalar Hem çok yüksek hem de çok düşük miktarda elektrolit ölümcül olabilir. Vücut bu dengeyi birçok farklı yöntemle koruyabilir; ayrıca, özellikle ağır egzersiz veya hastalık ile uygun miktarda sıvı ve elektrolit tüketmek, vücuttaki uygun seviyelere ve organların normal işleyişine katkıda bulunabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com