Vücut normal şekilde çalışması için bir elektrolit olan potasyum gerektirir. Kaslar ve sinirler düzgün çalışmak için potasyum kullanır ve anormal düzeylerin kalp, sindirim sistemi ve böbrekler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Vücuttaki çoğu potasyum hücrelerde depolanır. Potasyum kanda birikirse, tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Kandaki yüksek potasyum seviyesi, hiperkalemi olarak bilinen bir durum yaratır. Normal seviyeler 3.5-5.0 mEq /L'dir (litre başına milivalanlar) ve çok yüksek seviyeler 7.0 mEq /L'nin üstündedir.
Nedenleri
Diyabet, glomerülonefrit, lupus nefriti ve akut kaynaklı böbrek problemleri veya kronik böbrek yetmezliği vücutta yüksek düzeyde potasyum neden olabilir. Addison hastalığı, travmatik yaralanma veya doku hasarı gibi adrenal bezle ilgili problemlerle ilgili hormon yetersizlikleri de potasyum birikmesine neden olabilir. Potasyum açısından yüksek bir diyet veya ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri, NSAID'ler (steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar), anjiyotensin II reseptör blokerleri ve potasyum koruyucu diüretikler gibi bazı ilaçlar da artmış potasyum seviyelerine neden olabilir. br>
Yüksek potasyum seviyelerinin teşhisi zordur çünkü seviyeler tehlikeli derecede yüksek olana kadar yan etkiler hissedilmeyebilir. Belirtileri mide bulantısı, yorgunluk, kusma, kas zayıflığı veya parmaklarda, ayak parmaklarında veya dilde karıncalanmadır. İnsanlar ayrıca kollarda ve bacaklarda ağır bir his, solukluk, konfüzyon, baş dönmesi veya sığ nefes aldıklarını da bildirmişlerdir. Şiddetli hiperkalemi ishal, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı veya kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir.
Kalp
Yüksek potasyum ile ilgili en tehlikeli sorun kalbin durmasına neden olma potansiyelidir. Potasyum kalp kaslarındaki elektriksel uyarılarda değişikliklere neden olarak anormal kalp ritimleri, kalp ritmi veya kalp çarpıntısı ile sonuçlanır. Hiperkalemi tedavi edilmezse, elektriksel aktivitesinin baskılanması nedeniyle kalp duracaktır. Bunun belirtileri yavaş veya zayıf bir nabız veya göğüs ağrıları olabilir.
Kas Sistemi
Kandaki yüksek kan potasyum seviyeleri hem düz kasları hem de iskelet kaslarını olumsuz yönde etkiler. Potasyum, kasların enerji için kullandığı glikojenin üretimini ve depolanmasını kontrol eder. Yüksek potasyum, sindirim sistemindeki gibi düz kasları etkilediğinde, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal oluşabilir. Zamanla, yetersiz beslenmeye yol açabilir ve bu da sorunu daha da arttıracaktır. Hiperkalemi, iskelet kaslarını etkileyecek kadar şiddetli olduğunda, hiperkalemik periyodik paralizi denilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu felç, kaslardaki elektriksel aktivite ile ilgili problemlerden kaynaklanır ve bu da ekstremitelerde zayıflık ve karıncalanma hissine neden olabilir. Ciddi felç durumlarında, hiperkalemi, dahil olan kasların işlevini bırakması nedeniyle solunum ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Sinir Sistemi
Potasyum ve sodyum, sodyum potasyum pompasında, hücreler boyunca elektriksel darbeleri iletmek için birlikte çalışır. Potasyum seviyeleri dengesiz olduğunda, sinirler düzgün sinyal alamazlar ve baş dönmesine veya solukluğa neden olurlar. Aşırı durumlarda, hiperkalemi elektriksel aktivite bozulduğu için konvülsiyonlara veya nöbetlere yol açabilir.
Tedaviler
Yüksek kan potasyum seviyelerinin tedavisi, kalbin dengelenmesine ve potasyumun hücrelere geri taşınmasını teşvik etmeye odaklanır. Doktor insülin, glukoz, beta agonistleri veya sodyum bikarbonat kullanabilir. Diüretikler ve bağlayıcı reçineler aşırı potasyumun atılmasına yardımcı olabilir. Böbrekler düzgün çalışmıyorsa, diyaliz aşırı potasyumun süzülmesine yardımcı olabilir. Uzun süreli tedavi, potasyum seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmak için potasyum veya ilaçlar bakımından yüksek gıdaları dışlamak için diyette bir değişiklik içerir. Doktorunuz ayrıca soruna katkıda bulunan sağlık durumlarını da tedavi edecektir.