Vücut bakteri, virüs ve alerjenleri içeren antijen denilen istilacılarla savaşmak için bağışıklık sistemine güvenir. Beyaz kan hücreleri bu zararlı organizmalara saldırarak vücudun sağlığını korumasını sağlar. Doğru beslenme, bağışıklık sisteminizin korunmasına gelince çok önemlidir. Temel vitaminler ve mineraller, beyaz kan hücrelerinin üretimini ve gücünü arttırır, böylece bağışıklık sisteminize enfeksiyonla savaşmak için ihtiyaç duyduğu gücü verir. Vücudunuzun istenmeyen istilacılara karşı savunmasını güçlendirmek için bu vitaminleri ve mineralleri içeren yiyeceklerle beslenmenizi güçlendirin.
Meyve ve Sebzeler
Meyve ve sebzeler, C vitamini açısından yüksektir; Yeterli C vitamini alımını sağlamak için günde en az altı porsiyon meyve ve sebze yiyin. Guava, papaya, çilek, kivi, kavun ve turunçgillerin hepsi C vitamini bakımından zengindir.
Yüksek miktarda C vitamini içeren sebzeler, her çeşit biber, Brüksel lahanası, hardal yeşili, lahana, brokoli, karnabahar Ispanak
> Bağışıklık sisteminin optimal çalışması için karotenoidler de gereklidir. En iyi bilinen karotenlerden biri olan Beta karoten, enfeksiyonla mücadele hücrelerinin ve T hücrelerinin üretimini arttırır. Beta karoten içeriği yüksek meyve ve sebzeler arasında havuç, kabak, balkabağı, tatlı patates, mango ve kayısı bulunur. Diğer karotenoidler arasında domates, pembe greyfurt ve guavada bulunan lutein (koyu yeşil sebzelerde bulunur) ve likopen bulunur.
Kuruyemiş ve Tohumlar
E vitamini, B hücrelerinin, beyaz kanın üretilmesine yardımcı olur mikropları ve kanser hücrelerini avlayan ve yok eden hücreler. Fındık, tohum ve bitkisel yağlar büyük miktarda E vitamini içerir; yapraklı yeşillikler de iyi bir kaynaktır. Daha fazla E vitamini almak için badem, ayçiçeği tohumu, yer fıstığı yağı, ıspanak ve brokoli gibi yiyecekleri yiyin.
Protein
Protein beyaz kan hücrelerinin yapı taşları olan amino asitleri içerir. Yeterli miktarda protein olmadan, vücut antijenlerle savaşmak için yeterince beyaz kan hücresi üretemez. Deniz ürünleri, balık ve derisiz kümes hayvanları gibi yağsız etlerde yüksek miktarda protein bulunur. Yumurtalar, fasulye, mercimek ve soya da iyi bir protein kaynağıdır.
Balık ve Keten Yağı
Ton balığı ve somon dahil olmak üzere yağlı balıklar ve keten yağı omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega-3’ler, beyaz kan hücrelerinin üreme yeme aktivitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı bir tür yağdır. Meyve smoothie'lerine keten yağı eklenebilir.
Koyu Et ve Kabuklu Deniz Ürünleri
Koyu et ve kabuklu deniz hayvanlarının çinko oranı yüksektir. Çinko, vücudun daha fazla beyaz kan hücresi üretmesine yardımcı olur ve mevcut beyaz kan hücrelerini daha agresif hale getirir. Kara hindi eti, sığır eti, istiridye ve yengeç gibi yiyecekler yüksek miktarda çinko içerir. Fasulyelerden ve güçlendirilmiş tahıllardan çinko da alabilirsiniz.
Sarımsak
İstilacıları uzaklaştırın ve sarımsaklı diyetinize biraz tekme ekleyin. Soğan ailesinin bir üyesi olan sarımsak, beyaz kan hücrelerinin ve antikorların üretimini uyarır.
, , ] ]