|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Şizofreni ve Kafein

Çoğu insan kafeinin nispeten zararsız bir ilaç olduğunu düşünür. Aslında, pek çok insan kafeini hiç bir ilaç olarak görmeyebilir. Bununla birlikte, kafein aşırı tüketildiğinde çok sayıda zihinsel ve fiziksel sorunlara neden olabilir. 2005'te "Psikiyatrik Tedavide İlerlemeler" dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre, çoğu uygulayıcı, kafeinin psikotik ve diğer psikiyatrik belirtileri kötüleştirmesine rağmen psikiyatrik değerlendirme yaparken kafein alımını sormuyor. br>

Şizofreni, 2005 Ulusal Komorbidite Anketi-Çoğaltmasına göre yaklaşık 2,4 milyon Amerikalı etkileyen kronik, zayıflatıcı bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Şizofreni belirtileri, sanrılar ve halüsinasyonlar dahil olmak üzere hafif ila şiddetli olabilir. Şizofreni hastaları genellikle düşünce bozukluğundan muzdariptir, bu da düşüncelerini örgütlemekte ve düşüncelerini kelimelere dökmekte güçlük çekmektedir. Ayrıca uygunsuz, çocuk benzeri davranışlar veya aşırı ajitasyon sergileme eğilimindedirler ve sıklıkla sosyal olarak geri çekilirler. Şizofreni aynı zamanda duygusal düzlüğe de neden olur, yani hastalar düzenli aktivitelere hiç ilgi duymaz veya hiç ilgi duymazlar. Şizofreni hastaları günler veya haftalar boyunca banyo yapmayı veya banyo yapmayı unutarak kişisel hijyeni ihmal edebilir. Bazen şizofreni, depresyon belirtilerine veya ruh hali değişimlerine neden olabilir. Kronik, tedavi edilemez bir hastalık olduğundan, hastalar semptomların hafifletilmesi ve yönetimi için ilaç tedavisine güvenmelidir. Ancak, çoğu hasta nadir olmasına rağmen ciddi yan etkileri nedeniyle ilaç almak istememektedir. Psikoterapi ve sosyal müdahaleler de şizofrenikler için faydalı olabilir.

Kafeinin Etkileri

Çoğu insan için, orta derecede bir kafein alımı genellikle güvenli olarak kabul edilir. Teen's Health'e göre bu, günde yaklaşık 200 ila 300 mg kafein alımı anlamına gelir. Ortalama bir fincan kahve yaklaşık 115 mg kafein içerir. Orta miktarlarda, kafein zihinsel yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olabilir ve kısa bir enerji artışı sağlayabilir. Çok fazla kafein alınması, kafeinizm olarak bilinen bir duruma neden olabilir. "Psikiyatrik Tedavide İlerlemeler" dergisindeki incelemenin yazarları, kafeinizmin huzursuzluk, ajitasyon, heyecan, başıboş düşünce ve konuşma ve uykusuzluk belirtileri, şizofreni ve diğer psikiyatrik bozukluklarla uyumlu birçok belirtiye yol açabileceğini belirtiyor. . Bu, kafeinin şizofreniye neden olduğu anlamına gelmez, ancak yalnızca çok fazla kafein almanın bazı semptomları tetikleyebileceğini veya kötüleştirdiğini öne sürer.

Klinik Kanıtlar

Bazı klinik araştırmalar, kafein tüketiminin artmasının şizofrenik semptomları alevlendirebileceğini göstermiştir. "Klinik Psikiyatri Dergisi" nin Eylül 1978 sayısında yayınlanan bir vaka çalışması, kafein tüketiminin arttığının şizofrenik semptomlarda anlamlı bir artışa neden olduğunu göstermiştir. "Biyolojik Psikiyatri" dergisinin Temmuz 1990 sayısında yayınlanan bir başka araştırma, plasebo ile karşılaştırıldığında, şizofrenik hastalarda kafeinin manik semptomlarda, düşünce bozukluklarında, olağandışı düşünce içeriğinde ve öfori aktivasyonunda anlamlı bir artışa neden olduğunu doğruladı. Ek olarak, Eylül 2006 tarihli “Şizofreni Araştırması” sayısında yayınlanan bir araştırma, şizofreni hastalarının daha fazla sigara içtiğini ve genel Amerikan nüfusuna kıyasla daha fazla kafein aldığını doğrulamıştır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

şizofrenik semptomları arttırırken, ağır bir şekilde kafeine dayanan şizofreninin yüksek sayısına dikkat etmek ilginçtir. Amerikan Psikiyatri Birliği'nin bir dergisi olan "Psikiyatri Hizmetleri" nin Kasım 1998 sayısında yayınlanan bir gözden geçirme, şizofreni hastalarının kendi kendilerini tedavi etmek veya can sıkıntısını hafifletmek için yüksek seviyelerde kafein kullanabileceğini öne sürüyor. Yazarlar ayrıca hastaların bazı ilaçların yatıştırıcı etkileriyle mücadele etmek için kafein kullanabileceğini belirtmektedir. Ek olarak, birçok şizofreninin sigara içtiğini de belirtiyorlar. Sigara içmek, kafeinin artmasına neden olduğu için, şizofrenikler, aynı etkileri elde etmek için gittikçe artan miktarda kafein gerektirebilir. "Şizofreni Araştırması" nda yayınlanan araştırmanın yazarları, klinisyenlerin sigara ve kafein alımını ele almak için şizofreni hastalarıyla çalışırken diğer tedavi yöntemlerine ek olarak yaşam tarzı modifikasyon danışmanlığı kullanmaları gerektiğini önermiştir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır