Glikoalkaloidler, patates yumruları içerisinde doğal olarak bulunan ve sebzenin bakteri tadında olmasına neden olabilecek maddelerdir. Patateslerde bulunan en yaygın glikoalkaloid, büyük miktarlarda alındığında insan sisteminde toksik reaksiyonlara neden olabilen solanindir. Solanin, patates ve diğer sebzelerde, gece solusu familyasında bulunur, çünkü bir mantar ilacı ve böcek ilacı olarak işlev görür. Çoğu zaman, hafif solanin zehirlenmesinin ilk belirtisi mide rahatsızlığı ve bulantıdır. Vücut toksini etkin biçimde işlediği için solanine verilen reaksiyonlar çoğu zaman tehlikeli değildir. Bazen, duyarlı kişilerde, ilk gastrointestinal semptomların ardından boğazda kusma ve yanma görülebilir. Nörolojik semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi ve halüsinasyonları içerir. Solanin çok büyük miktarlarda alındığında ölüm bildirilmiştir.
Vücuda Etkileri
Solaninin insan vücudu üzerinde etkili olduğu yöntem tam olarak anlaşılmamıştır. Esas olarak hücre içindeki mitokondrinin zarlarıyla etkileşimi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Solanin, hücre içindeki elektriksel aktiviteyi artıran potasyum kanalının açılmasına neden olabilir. Artan elektriksel aktivitenin, balkabağı tadımı patatesleri yerken yaşanan semptomların çoğunun nedeni olduğu düşünülmektedir.
Solanine Üretiminin Nedenleri
Patatesler parlak ışığa maruz kaldıklarında açmaya başlarlar. yeşil, solanin üretiminin ilk görsel işaretidir. Bitki, maddeyi üretir, böylece gündüz saatlerinde yiyecek arayan hayvanlara daha az yenilebilir hale gelir. Yeşil renk yalnızca solaninin üretildiğinin bir belirtisidir, ancak renk tonu insan yutma için güvenli olan klorofilin artmasından kaynaklanmaktadır.
Solanin Üretimini Önlemek
sırayla, solanin üretimi, çeşitli şekillerde önlenebilir. Yeşil tonu olan bir patates yemek güvenli olsa da, etkilenen kısımlar tüketilmeden önce kesilmelidir. Çok sayıda gözü olan filizlenmiş patateslerin ayrıca toksinlerde yüksek olduğu bilinmektedir ve mümkünse kaçınılması gerekir. Bir patates güneşte yanmış görünüyorsa, atılmalıdır.
, , ] ]