Anosmi olarak bilinen koku duyusu kaybı ve ageusia olarak bilinen tat, üç ana nedenden kaynaklanabilir: burnun tıkanması, burun zarına zarar verilmesi veya koku veren sinirin veya beynin parçalarının tahrip olması koku ve tat ile uğraşmak. Tat alma duyusu için koku duyusu gerektiğinden, hastalar anosmik hale geldiklerinde çoğu zaman tat duyularını da kaybederler.
Olfaktör Sinir veya Beyin Hasarı
Dejeneratif hastalıklar, kafa travması ve ameliyatların hepsi yol açabilir koku yolu yolu hasarı, anosmiye yol açar. Alzheimer hastalığı, hafıza kaybı ve konfüzyon ile karakterize ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık, koku ampulünün ve koku yollarının tahrip olmasına yol açabilir. Anosmi, Alzheimer'ın ilk semptomlarından biri olabilir. Huntington hastalığı ve Parkinson hastalığının yanı sıra diyabet ve multipl skleroz da anosmiye neden olabilir. Halüsinasyonlar ve sanrılarla karakterize akıl hastalığı olan şizofreni de anosmiye neden olabilir. Kafa travması anosmiye de neden olabilir. Beyin ameliyatı, beyin radyasyonu, beyin tümörleri veya beyin enfeksiyonları da anosmiye neden olabilir.
Olfaktör Epitel Hasarı
Kokain ve amfetamin gibi yasa dışı ilaçların alınması, intranazal maruziyetinin tekrarlanabileceği gibi, anosmiye yol açabilir dekonjestanlar veya hatta östrojen oral kullanımı. Bazı viral üst solunum yolu enfeksiyonları kronik sinüzit ve atrofik rinit gibi anosmiye neden olabilir. Tümörlerde ayrıca nadir olmasına rağmen koku alma epiteli zarar görebilir. Son olarak, kadmiyum veya manganez gibi toksinlere nazal maruz kalma anosmiye neden olabilir.
Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanması, koku kaybına neden olabilir. Nazal tıkanmanın iki yaygın nedeni alerjik rinit ve nazal poliplerdir. Havadaki polenlere, tehlikelere, akarlara ve diğer tahriş edici maddelere karşı alerjik bir reaksiyon olan alerjik rinit burun akıntısına, hapşırmaya ve koku eksikliğine yol açar. Burun içindeki iltihaplı dokuların büyümesi olan burun polipleri, soğuk algınlığı ve koku kaybına neden olabilir.
, , ] ]