Glütene karşı hassas kişilerde çölyak hastalığı olarak bilinen bir durum olabilir. Bu bozukluğu olan kişilerde, buğday ürünlerindeki ve unlu mamullerdeki glüten, bağırsak zarını tahriş eder ve ishalden mide bulantısına kadar rahatsız edici semptomlara neden olur. Genel olarak, kahve glüten içermez, bu nedenle çölyak hastalığının etkilerini tetiklemez. Bununla birlikte, bazı ortamlarda paketlenmiş bazı ikame kahve veya kahve türleri glüten içerebilir.
Taze Kahve
Taze kavrulmuş kahve çekirdeği glüten içermez. Kahve bitkileri, tohum olarak kahve "fasulyesi" üretir. Kahveyi öğütme işlemi, fasulyelere herhangi bir glüten katmaz. Buğday, çavdar ve arpa gibi bitki kaynaklarından glüten ve benzeri maddeler gelmesine rağmen, kahve çekirdeğindeki proteinlerin glüteni yoktur. Ohio State University Medical Center, çölyak hastalığı olanlar için kabul edilebilir bir gıda seçeneği olarak kahve ve kafeinsiz kahveyi listeler.
Glüten Kaynakları
Bazı aromalı kahveler buğday unu veya diğer tahıl formları ile yapılmış katkı maddeleri içerir. Buğday unu glüten içerir. Sıcak kahveye eklenecek şekilde tasarlanmış şurup lezzetleri, şurup türüne bağlı olarak glüten içerebilir. Glikoz veya saf mısır şurubu glutensiz olmalıdır. Bazı hazır kahveler - cam kaplara koyacağınız dondurularak kurutulmuş granüller - bir bileşen olarak buğday unu içerir. Bir fincan kahvede başka bir potansiyel glüten kaynağı kurutulmuş kremalı veya süt tozudir.
Kirlenme
Dondurularak kurutulmuş bazı kahveler, özellikle kahve işaretsiz bir pakete gelirse, glüten içeren dolgu maddeleri içerebilir. etiketinde ürün bilgisi gerektirmeyen bir ülkeden. Çölyak hastalığı olanlar, un veya tahılın ana ürünü kirletebileceği bir ortamda paketlenmiş ürünlere daima dikkat etmelidir. ABD mağazalarında satılan tüm kahve paketleri, ürünün glüten içerip içermediğini size bildirmelidir.
Dikkat Edilecek Noktalar
Kahvenizi sakladığınız saklama kavanozlarını kontrol edin. Eğer bir kavanozda önceden un varsa, kahvenizi kirletebilir ve bağırsakta bir miktar rahatsızlığa neden olabilir. Bazı sağlık mağazaları arpa veya benzeri tahıllarla yapılan kahve alternatifleri satmaktadır. Bunlar glüten içerebilirler, ancak ambalajları açıkça belirtilmelidir. Kahve sübstitüentlerinde aranan maddeler jelatinleştirilmiş nişasta, modifiye gıda nişastası ve sebze nişastasıdır. Bunların hepsi üründe glüten olasılığını gösterebilir.