|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Yüksek Demir Seviyeleri ve Kan Pıhtıları

Bir serum demir kan testi, kan dolaşımı içindeki yüksek demir seviyelerini tanımlar. Rutin olarak düzenlenmiş bir kan testi olmamasına rağmen, bir doktor aşırı demir yüklenmesinden şüphelendiğinde serum demir testi yapılır. Her ne kadar demir kan üretiminde önemli bir rol oynamasına rağmen, vücudun demir seviyeleri tipik olarak kanın düzgün pıhtılaşma yeteneğini etkilemez.

Yüksek Demir Seviyeleri

Yüksek demir seviyeleri genellikle hemokromatoz, hemolitik anemi veya sideroblastik gösterir anemi. Bununla birlikte, demir seviyeleri, çoklu kan transfüzyonlarından sonra, kas içine ve böbrek veya karaciğer hastalığında zehirlenme veya demir enjeksiyonlarına yol açarak da artabilir. Aşırı demir yüklenmesinin belirtileri yorgunluk, enerji eksikliği, kas zayıflığı, eklem ağrısı, karın ağrısı, koyulaşmış cilt bölgeleri ve azalmış cinsel dürtüdür. Aşırı derecede demir yüklenmesi aşırı kilo kaybına veya kalp sorunlarına neden olabilir. Kanın pıhtılaşması ile ilgili problemler yüksek demir düzeylerinde nadir görülür.

Artmış Kan Pıhtılaşması

Aşırı kan pıhtılaşması vücudun pıhtılaşma fonksiyonunun işlevsizliği ile oluşur. Çeşitli hastalıklar ve tıbbi durumlar aşırı kan pıhtılaşmasına veya kan pıhtılarının çözünmesinin yavaşlamasına neden olabilir; Her iki şekilde de aşırı pıhtı birikimine neden olur. Bu koşullar arasında antifosfolipid antikor sendromu, bazı kemik iliği bozuklukları, trombotik trombositopenik purpura ve yayılmış intravasküler pıhtılaşma bulunur. Ateroskleroz, vaskülit, diyabet, kalp yetmezliği, obezite ve metabolik sendrom, kalp ve beyinde aşırı kan pıhtılaşmasını tetikleyebilir. Ekstremitelerde aşırı pıhtılaşma genellikle vücuda fiziksel travma nedeniyle veya uzun süre aynı pozisyonda kalır. Artmış sistemik kan pıhtılaşmasına ayrıca genetik mutasyonlar, bazı ilaçlar, hamilelik, dehidrasyon ve sigara içme öyküsü neden olabilir. Bu durum, kanda trombosit sayısının azalması durumunda meydana gelir. Trombositler kan hücrelerinin topaklanmasından sorumlu olduğu için, azalmış trombositler kanın pıhtılaşma özelliğini önemli ölçüde etkiler. Azalan kan pıhtılaşması, kanın normal olarak pıhtılaşmasına izin vermeyen nadir bir kanama bozukluğu olan hemofili nedeniyle de olabilir. Tipik olarak, hemofili kalıtsal bir hastalıktır.

The Real Culprit

Demir seviyeleri tipik olarak vücudun kan pıhtılaşma yeteneklerini etkilemese de, K vitamini seviyeleri pıhtılaşma sürecini etkileyebilir. Aslında, bir K vitamini eksikliği, kanın pıhtılaşmasının azalmasının yaygın bir nedenidir. K vitamini yağda çözünen vitaminlerden biridir. Diyet kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi yağı, kanola yağı, brokoli ve zeytinyağını içerir. K vitamini eksikliğini ve buna bağlı kan pıhtılaşma bozukluklarını önlemek için, 19 yaş üstü yetişkin erkekler günde en az 120 mg K vitamini alırken, yetişkinler günde 90 mg alırlar. Çocuklar, gebe kadınlar ve emziren anneler, günlük K vitamini alım önerileri için bir doktora veya diyetisyene danışmalıdır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]