Günlük kahve içen yetişkinlerin yüzde 56'sından biriyseniz, muhtemelen gevşeme yerine enerji artışı umuyorsunuz. Ancak bilim adamları kahvenin duygusal ve fiziksel stresi azaltma potansiyeline sahip olduğunu keşfediyorlar. Kahvenin sizi uyarması için beyin kimyasını etkilediği gibi, nörotransmiterler üzerindeki etkileri de vücudunuzun stres ve stresle ilgili hastalıkların belirtileri ile mücadele etmesine yardımcı olabilir.
Hayvan Araştırmaları
sıçan beyinlerindeki hipokampus bölgesinde stres giderici faydaları için kendine ait ve ayrıca bireysel bileşenleri olan kafein ve klorojenik asit - bir tür bitki bazlı antioksidandır. Araştırmacılar, kahvenin, duygulara bağlı iki nörotransmiter olan beyin kimyasalları serotonin ve dopamin ile etkileşimine baktılar. 2002 tarihli "Neuroscience Letters" dergisinde yayınlanan sonuçlar kahvenin, stresli koşullara maruz kaldıklarında sıçanlarda stresin kimyasal tepkisini azalttığını buldu.
Stres ve Kan Basıncı
İsviçre'deki araştırmacılar şunu buldu kahve, nadiren kahve içenlere karşı alışkan içen kişilerde farklı şekilde stres kaynaklı yüksek tansiyonu etkiledi. 2005 yılında "Hipertansiyon" da yayınlanan çalışma, kahvenin içmeyenlerde stresli durumlarda tansiyonda bir artışa neden olduğunu gösterdi, ancak düzenli olarak kahve içenlerde tansiyonları stresden etkilenmedi ve potansiyel olarak belirlendi "Psikosomatik Tıp" dergisinde yayınlanan daha önceki bir çalışmada, günlük 6 bardak kafeinli kahvenin, 43 sağlıklı denekte zihinsel strese kalp atış hızı tepkisini arttırdığı tespit edildi.
Gebelikle İlgili Stres
Gebeliğin üçüncü trimesteri, fazla kilolarda fiziksel değişiklikler, iç organlarda gerginlik, sırt ağrısı, sık idrara çıkma ve mide ekşimesi nedeniyle birçok kadın için streslidir. Bir Japon ekibi, kahve tüketiminin, kortizol seviyelerine veya "stres hormonu" ile belirlenen hamilelikteki stres üzerindeki etkisini inceledi. 2006 yılında "Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi" nde yayınlanan araştırma sonuçları, hamile kadınlarda kortizol seviyelerinin kahve alımından sonra önemli ölçüde azaldığını tespit etti. Bununla birlikte, March of Dimes, hamile iken günde 8 ons kahve fincanından fazla tüketmemenizi önerir.
İşle İlgili Stres
Kahve makinesi çoğu ofiste temel bir malzemedir ancak tek bir çalışma olarak 2007 yılında "Psychoneuroendocrinology" dergisinde yayınlanan, işle ilgili stres söz konusu olduğunda bunun iyi bir şey olmayabileceğini belirtir. En çok kahveyi içen sağlık çalışanları, işteki bir günden sonra akşamları stres hormonu kortizolünün en yüksek seviyelerine sahipti. Bununla birlikte, bu kortizol artışı aynı zamanda karar makamıyla da bağlantılıydı ve en fazla sorumluluğu olanların da en çok kahveyi içtiği olabilir. İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'ndeki yayınlanmamış ikinci bir çalışma, bir çalışma ortamındaki kafeinli kahve tüketiminin, erkekler için stres yaratma eğiliminde olmasına rağmen erkekleri daha stresli hissettirdiğini ortaya koydu.
Sleep-Deprivation Stress
Kahve içmek için kolej tanıdık bir tören olmasına rağmen sınavlara girmek için bütün gece uyumaya devam etmekle birlikte, uyku yoksunluğu vücudunuz için stresli olabilir. 2008 yılında "Ziraat ve Gıda Kimyası Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, yalnızca kahve kokusunun uyku yoksunluğu stresiyle mücadeleye yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmacılar, laboratuarda farelerde kavrulmuş kahve çekirdeği aromasını test ettiğinde, bazılarında, sağlıklı antioksidan aktiviteye sahip proteinler üreten ve kortizolü azaltan proteinler de dahil olmak üzere, farelerde birkaç gen aktive edildi.