|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Böbreklerde Cuboidal Epitel Hücrelerinin İşlevleri Nelerdir

Böbrekler kan filtrasyonundan sorumlu olan temel organlardır. Her böbrek, kan damarları bakımından zengin bir dış korteks ve bir iç medulladan oluşur. Hem korteks hem de medulla, böbreğin kanı filtre etmeye yarayan fonksiyonel birimleri olan milyonlarca nefron içerir. Ulusal Uzay Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'ne göre, nefronlar günlük yaklaşık 43 galon suyu filtreliyorlar. Her nefron, cuboidal epitel hücreleri ile kaplı birkaç küçük tüpten oluşur. Tübüller içindeki cuboidal hücreler kanın filtrelenmesinde çeşitli fonksiyonlar yerine getirirler.

İyon Değişimi

Kübik hücrelerinin böbrek tübüllerindeki ana rollerinden biri iyon değişimidir. İyonlar, kandaki suda çözünen ve vücutta dolaşan tuz moleküllerinin bileşenleridir. Sofra tuzu, sodyum klorür, kan dolaşımındaki sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Böbreklerdeki Cuboidal hücreleri, iyonların kandan emilimini düzenlemede rol oynar. Böbrek tübüllerinin içindeki kübik hücreler, "Histolojinin Renk Kitabı" kitabına göre, sodyum ve potasyum iyonlarının kübik hücrelerin içine ve dışına akışını kontrol eden iyon pompaları adı verilen proteinleri içerir. Kuboidal hücreler daha sonra işlem için iyonları böbreklerin diğer kısımlarına pompalar ve diğer iyonları kandan emer. Bu iyon değişimi kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar.

Şeker Emme

Böbreklerin tübülleri içindeki kübik hücrelerin bir diğer önemli rolü glikoz veya kan şekeri emilimidir. Kan filtrasyonu sırasında kandan gelen şeker filtrelenir ve böbrek içindeki glukoz havuzları cuboidal hücreler tarafından emilir. "Histolojinin Renkli Ders Kitabı", kan glukozunun yüzde 100'ünün cuboidal hücreler tarafından emildiğini gösterir. Şekeri absorbe edememek, glikoz eksikliğinden kaynaklanan enerji kaybına yol açabileceğinden, metabolizmayı harekete geçirmek için şeker yeniden emilimine ihtiyaç duyulur.

Bazı durumlarda, kötü kontrol edilen diyabet gibi, aşırı miktarda şeker Kan böbreklere stres uygular, böylece şekeri tamamen ememezler. Sonuç olarak, bazı kan şekeri idrarın içine sızar ve bazı şeker hastalarının yaşadığı aşırı idrara çıkma işlemine katkıda bulunur.

Su Tutma

Kübaidal hücrelerin böbrek tübüllerinde bir diğer önemli rolü su tutma ve sıvı kaybı üzerinde kontrol. Vücuttaki sıvılar, herhangi bir zamanda kanda çözünen düzenlenmiş bir ozmotik dengeye, düzenlenmiş miktarda tuz, şeker veya proteinlere sahiptir. Böbreklerdeki cuboidal hücrelerde tuz veya şeker değişimi gerçekleştiğinde, ozmotik dengeyi korumak için su değişimi ile birleştirilir. Eğer böbrekler çok fazla veya çok az tuz veya şeker emerse, vücuttaki su dengesi de dengelenir.

Eğer vücutta çok fazla tuz varsa ve böbrekler içindeki kübik hücrelerin anormal derecede yüksek şeker seviyelerini yeniden emer, bu hücrelerin ozmotik dengeyi korumak için anormal derecede yüksek su seviyelerini emmesi gerekir. Sonuç, vücuttaki sıvı seviyelerinin artması, su tutma ve şişmeye neden olur. Şeker hastalığında ortaya çıkabilecek idrarda glikoz kaybolursa, idrarda su birikir ve idrara çıkma ve dehidratasyon artar. Su tutmada kronik bir dengesizlik böbreklere stres uygulayabilir ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]