Yassı yassı da denilen yassılık, rektumunuzdan geçen gazdır. Demir takviyeleri bazen mide, mide krampları, ishal ve kabızlık gibi mide-bağırsak yan etkilerine neden olur. Bunlardan herhangi biri artan şişkinliğe yol açabilir. Çoğu insan günde en az 12 kez gaz geçirir. Günde 20 kereden fazla gaza geçmek normal değildir. Benzini daha sık geçiyorsanız veya şişkinlik günlük rutininizi engelliyorsa, doktorunuza görünün.
Tipleri
Doktorlar genellikle üç çeşit demir takviyesinden birini belirtir: demir sülfat, demir fumarat veya demir glukonat. Demir sülfat, hastalar tarafından tolere edilmesi için en ucuz ve en zor olanıdır. Demir sülfattaki sülfatlar, şişkinlik kokusuna katkıda bulunabilir. Buna karşılık, fumarat ve glukonat, vücudunuzun sindirebileceği ve bağlandıkları demirin emilimini artıran şekerlerdir. Demir sülfatla şişkinlik yaşarsanız, doktorunuza demir glukonat veya demir fumaratına geçme hakkında bilgi verin.
Dozlar
Yetişkinler için doktorlar genellikle bir tane aldığınız 325 miligramlık standart bir demir takviyesi reçetesi verirler. günde üç defa. Vücudunuz, içtiğiniz demirin sadece yüzde 10 ila 20'sini emer, gerisi yan etkilere neden olabilecek gastrointestinal kanalda kalır. Daha küçük bir doz almak emdiğiniz demir miktarını azaltabilir, ancak bazı insanlar için daha az şişkinlik ve diğer yan etkiler de olabilir.
Ne kadar aktif olursanız o kadar fazla demir almanız gerekebilir. Ulusal Diyet Takviyeleri Sağlık Ofisi, günlük 125 miligram demir sülfat alan - günde 45 miligram tolere edilebilir üst sınırın da ötesinde - hiçbir gastrointestinal yan etki yaşamadığını bildirmektedir. Ayrıca kanda normal demir seviyeleri de vardır.
pp şişkinliği veya başka bir gastrointestinal yan etki yaşarsanız, NIH önerilen dozun yarısıyla başlamanızı önerir. Bir veya iki hafta boyunca tam doza arttırmak, vücudunuzun ek demir almaya alışmasına izin verir. Ayrıca, doktorunuza nasıl demir takviyesi almanız gerektiğini sorun. Dolu bir bardak su veya asitli meyve suyu, domates suyu, kızılcık suyu, portakal suyu veya limonata gibi bir yemekten en az bir saat önce veya iki saat sonra demir alınması emdiğiniz demir miktarını artırabilir ve şişkinliği azaltabilir.> Alternatifler
Demir takviyeleri, bağırsak alışkanlıklarında şişkinliğe ve değişime katkıda bulunan tek faktör değildir. MedlinePlus.com, fasulye ve lahana gibi gaz üreten yiyeceklerden kaçınmayı önerir. Sakız çiğneme ve gazlı içecekler gastrointestinal kanalınıza ilave gaz verir. Yemeğinizi iyice çiğnediğinizden emin olun ve daha yavaş yemeyi deneyin, çoklu görev yerine yemek sırasında gevşeyin ve yemekten sonra 10-15 dakika yürüyün. Süt ürünlerini ortadan kaldırmayı deneyin ya da laktoz içermeyen süt ürünlerine geçin ve belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğine bakın.
Dikkat Edilecek Noktalar
Düzleşme daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Demir takviyesi almayı bırakın ve gazınızın şiddetli veya kilo kaybı gibi diğer semptomlara eşlik edip etmediğini doktorunuza görün; yağlı, kanlı, katranlı veya alışılmadık şekilde kötü kokan dışkı; mide bulantısı; kusma veya mide ekşimesi. İhtiyacınız olmayan demir takviyesi almak, aşırı demir yükü olarak adlandırılan ciddi bir duruma yol açabilir. Doktorunuz size söylemediği sürece demir takviyesi almayın.