Yoğun bir egzersiz seansı şişkinlik hissetmenize neden olabilir. Bu hissi, kandaki sodyum seviyeleri azaldığında ve hücreler suyu tutmaya başladığında meydana gelen, hiponatremi adı verilen bir durumdan kaynaklanabilir. Eğer şişkinlik, baş dönmesi, halsizlik, bulantı ve kas zayıflığı dahil olmak üzere hiponatremi semptomları yaşarsanız bir doktora başvurun.
Dehidrasyon
Şişkinlik dehidratasyon belirtisidir. Vücudunuz yeterince sıvı almazsa, suyu tutar ve muhtemelen şişlik olduğunu fark edersiniz. Egzersiz sırasında dehidratasyonu önlemek için, her egzersiz seansından önce, sırasında ve sonrasında su yudumlayın. Elektrolit seviyelerini yönetmek ve sodyum seviyelerinizin düşmesini önlemek için, su yerine bir spor içeceği içmeyi düşünün.
Isı
Isı koşulları, egzersiz seansı sonunda suyu tutup tutmamanızı da etkileyebilir. Terlediğinizde, vücuttaki sodyum ve suyu serbest bırakırsınız. Düşük sodyum ve su kaybı, egzersiz seansınızın sonunda suyu tutmanıza ve şişkinleşmenize neden olabilir. Bu sorunla mücadele etmek için, iklim kontrollü ortamlarda egzersiz yapın ve rahat ve nefes alabilen kıyafetler giyin.
Aşırı Sıvı Alma
Yüksek yoğunluklu egzersiz seansları sırasında aşırı miktarda su tüketmek hiponatremi ile ilişkili olabilir. Bir maraton veya triatlon etkinliği sırasında çok fazla su içtiğinizde, kanınızın sodyum içeriği seyrelebilir. Amerikan Spor Hekimliği Koleji'ne göre, bu duruma yatkın insanlar, daha az terleme eğiliminde olan, daha küçük vücut çerçevelerine sahip olanlar ve olaylar sırasında daha yavaş koşan insanlardır.
Düşünceler
Tıbbi koşullar şişkinliğe neden olabilir, ve semptom her zaman egzersizden kaynaklanmaz. Şişkinlik yaşamanın diğer nedenleri arasında PMS belirtileri, gaz, kabızlık ve bağırsak tıkanıklığı sayılabilir. Şişkinlik kullanmakta olduğunuz bir ilacın veya ilacın bir yan etkisi olabilir.