Merck El Kitapları Çevrimiçi Tıp Kütüphanesine göre, böbreklerin temel işlevi, vücuttaki su ve minerallerin (elektrolitler) uygun dengesini sağlamaktır. Böbrekler, kırmızı kan hücreleri, sağlıklı kemikler ve kan basıncının düzenlenmesinde iki hormonu ve önemli rol oynayan bir enzimi, endokrin sisteminin aktivitelerini düzenlemeye yardımcı olan önemli bir rol oynar.
Erythropoietin (EPO) salgısı
Böbrekler, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik etmekten sorumlu eritropoietin (EPO) adı verilen hayati bir hormon salgılar. Kemik iliği daha sonra hayati organlara ihtiyaç duyulan oksijeni taşımak için doğru miktarda kırmızı kan hücrelerini üretir ve serbest bırakır. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne (NIDDK) göre, böbrekler hastalanırsa ve yeterince EPO üretemiyorsa, kemik iliği yetersiz kan hücrelerini oluşturur ve anemi ile sonuçlanır. Oksijen taşıyan kırmızı kan hücresi sayımı çok düşük olduğunda, vücudun dokuları ve organları düzgün çalışması için ihtiyaç duydukları oksijenden yoksun bırakılabilir. Bu, kansızlığı olan kişilerin soluk, zayıf ve kolay yorulmalarına neden olabilir ve ciddi kalp problemlerine yol açabilir.
Calcitriol Salgısı
Böbrekler, hayati önem taşıyan kalsitriol adı verilen aktif bir D vitamini formu üretir sağlıklı kemiklerin büyümesine ve korunmasına. Yiyeceklerle ya da ciltte doğrudan güneş ışığına maruz bırakılarak üretilen D vitamini etkin değildir. Böbrekler bu D vitamini kalsitriol'e dönüştürür ve bu da kan ve kemiklerin diyet kalsiyum emilimini uyarmak için bir hormon gibi davranır. NIDDK’ye göre, böbrekleri işlevini bırakanlar kalsitriol yapmayı bırakıyor. Bu gerçekleştiğinde, vücut kalsiyumu gıdadan ememez ve bunun yerine kemiklerden çıkarmaya başlar.
Renin Salgılanması
Böbrekler kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Bunu başarma yollarından biri, vücuttan fazla sodyum atılımını düzenlemektir; ayrıca, enzimin renin salgılanmasıyla kan basıncını da kontrol ederler. Kan basıncı çok düştüğünde, böbrekler kan dolaşımına bir dizi reaksiyonu aktive ederek renin'i kan dolaşımına salgılar. Merck El Kitaplarına göre, renin dolaylı olarak anjiyotensin II adı verilen başka bir hormonu arteriyol duvarlarının daralmasına neden olarak uyarır, böylece kan basıncını arttırır. Başarısız olan böbrekler kan basıncını izleme ve buna göre renin salma yeteneklerini kaybeder; sonuç olarak, böbrek yetmezliği olan birçok kişi yüksek tansiyon ile sonuçlanır.
, , ] ]