Protein, amino asit adı verilen yapı taşlarından yapılmış yüzbinlerce maddeyi tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Amino asitler, peptid bağları adı verilen bağlantılar yoluyla birbirine bağlanarak proteinler oluşturur. Bilim adamları, polimerizasyon terimini, peptit zincirlerinin oluşumuna atıfta bulunmak için kullanırlar ve bu işlemin sonucu olarak, proteinler teknik olarak amino asitlerin polimerleri olarak tanımlanır.
Temelleri
Hemen hemen tüm proteinler bir kombinasyondan gelir Sadece 20 farklı amino asit molekülünün. Sırasıyla, bu asitlerin her biri bir hidrojen atomuna bağlı bir merkezi karbon atomunun yanı sıra bir karboksil grubu ve bir amino grubu olarak adlandırılan bir başka atom grubu tarafından oluşturulur. Amino asitleri birbirinden ayıran şey, yan zincir adı verilen ek bir elementtir; yan zincirindeki atomların türlerine bağlı olarak, verilen herhangi bir amino asit, farklı kimyasal özelliklere veya özelliklere sahiptir. birbirlerine bağlanırlar ve daha büyük moleküller oluştururlar. Bilim adamları, bu biriken reaksiyonlardan geçen molekülleri monomer olarak ifade eder. Monomer zincirlerinden geldiklerinden, proteinler ayrıca polimer olarak da bilinir. Proteinler olarak nitelenebilmek için amino asit zincirlerinin yaklaşık 30'dan fazla bireysel asit içermesi gerekir. Kabaca 30 veya daha az amino asit birbirine bağlanırsa, ortaya çıkan zincirler tipik olarak peptitler olarak adlandırılır.
Protein Polimer Kullanım Alanları
İnsan vücudu yaklaşık 100,000 farklı protein polimeri veya protein içerir. Hayvanlardan veya bitkilerden protein içeren yiyecekleri yediğinizde, vücudunuz protein içeriklerini ayrı ayrı amino asitlere böler, daha sonra bu besinleri insanın beslenme gereksinimlerine uygun polimerler oluşturmak için kullanır. İnsan protein polimerlerinin spesifik kullanımları arasında kan dolaşımınıza oksijenin taşınması, karbonhidrat sindirimi ve kaslarınız, cildiniz, tendonlarınız ve saçlarınız gibi yapıların oluşması sayılabilir.
Dikkat Edilecek Noktalar
bağlar, proteinler bazen polipeptitler olarak da adlandırılır. Proteinlere ek olarak vücudunuz, DNA'nızı oluşturan nükleik asitleri oluşturmak için polimerizasyon işlemini kullanır. Biyoteknoloji adı verilen çalışma alanındaki bilim insanları, proteinleri spesifik tıbbi ve endüstriyel amaçlar için yeniden düzenlemek için laboratuvar ortamlarında polimerizasyonu kullanmaktadır. Ayrıca naylon, polistiren, neopren, Bakalit ve polivinil klorür veya PVC içeren sentetik, protein olmayan malzemeler yapmak için polimerizasyon prensiplerini de uygularlar. Bitkiler kehribar, selüloz ve küfelik içeren maddeleri oluşturmak için polimerizasyon kullanır.