|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Gıda Terimlerinin Tanımları: Protein, Mineraller ve Karbonhidratlar

Proteinler, mineraller ve karbonhidratlar sizi hayatta tutan hayati öneme sahip besinlerdir. Protein, dokuyu oluşturmanıza ve onarmanıza yardımcı olur. Karbonhidratlar vücudunuza enerji sağlar. Mineraller belirli vücut fonksiyonlarını düzenlemenize yardımcı olur. Bu besinleri temel olarak yediğiniz yiyeceklerden alırsınız ve yeterince beslenmeden, yetersiz beslenmeden muzdarip olabilir ve birçok hastalık için risk altında olabilirsiniz. Bu besinlerden çok fazla almak da mümkündür, bu nedenle sizin için doğru miktarları belirlemek için doktorunuz veya beslenme uzmanınızla görüşün.

Makrobesinler ve Mikro Besinler

Mikro besinler önemli fizyolojik işlemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için esastır. Örneğin, doku inşa etmeye ve tamir etmeye, metabolizmanızla çalışmanıza ve diğer fonksiyon ve işlemleri düzenlemenize yardımcı olurlar. Makrobesinler - protein, karbonhidratlar ve yağ - vücudunuza enerji için kalori sağlar. Mineraller ve vitaminler mikro besinler olarak adlandırılır, çünkü vücudunuzun bunlara daha az miktarda ihtiyacı vardır. Minerallerin kalorileri yoktur, bu yüzden vücudunuz için enerji sağlamaya yardımcı olmazlar. Ancak, önemli fizyolojik süreçleri gerçekleştirmek için esastırlar. Diyetiniz, hayatta kalmak ve sağlıklı kalmak için gereken mikro besin öğelerini sağlamada kritik öneme sahiptir. Yeterli makro besin ve mikro besin olmadan, yetersiz besleneceksiniz ve hastalık riski altındasınız. ABD'de, insanların fazla yemek ve obez olmaları yaygındır, ancak hala yetersiz beslenmeye maruz kaldıkları için yetersiz beslenmeye maruz kalırlar.

Protein

Proteinler, zincirlerden oluşan karmaşık organik bileşiklerdir. amino asitlerin Sudan sonra, protein vücudunuzdaki en bol miktarda bulunan maddedir. Tüm hücreleriniz cilt, kaslar, organlar ve bezler de dahil olmak üzere protein içerir. Vücut sıvılarınızın bazıları da protein içerir. Vücudunuz büyüme, bakım ve vücut dokularını onarmak için protein kullanır. Gıdalarda, proteinler ya tamamlanmış ya da eksiktir. Komple proteinler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu dokuz temel amino asidi içerir, ancak yeterince hızlı hale getiremez. Eksik proteinler, bu amino asitlerin bir veya daha fazlasına sahip değildir. Et, balık, kümes hayvanları, yumurtalar ve bazı süt ürünleri tam proteinlerdir ve soya, tam bir protein olduğu bilinen tek bitkidir. Tıp Enstitüsü veya IOM, yetişkinlerin günlük toplam kalorilerinin yüzde 10 ila 35'ini proteinden aldıklarını önermektedir.

Mineraller

Mineraller, vücudunuzun kemik gelişimi gibi birçok amaçla kullandığı inorganik elementlerdir. hormon üretmeye yardım eder ve kalp atışınızı düzenler. Mineraller iki kategoride gelir. Ana veya makromineraller arasında kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, klorür, magnezyum ve kükürt bulunur. İz mineraller veya mikro mineraller demir, iyot, selenyum, çinko, florür, krom, kobalt, bakır ve manganez içerir. Genel olarak mikrominerallerden daha fazla makro minerallere ihtiyacınız vardır. MedlinePlus, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri almanın en iyi yolunun çok çeşitli yiyecekler yemek olduğunu söylüyor, ancak aynı zamanda diyetinize takviye eklemeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuzla da görüşmelisiniz.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, ihtiyacınız olan en fazla miktardaki makro besindir. IOM, günlük kalorilerinizin yüzde 45 ila 65'ini karbonhidratlardan almanız gerektiğini söylüyor. Karbonhidratlar vücudunuzun ana yakıt kaynağıdır. Karbonhidratlar en kolay şekilde hücreleriniz tarafından enerji için kullanılan glikoza dönüştürülür. Vücut sistemlerinizin ve organlarınızın düzgün çalışması için glikoza ihtiyacı var. Karbonhidratların temel yapı taşları karbon, hidrojen ve oksijeni birleştiren şeker molekülleridir. Farklı tipteki karbonhidratlar arasında, çoğu zaman iyi bir lif kaynağı olan basit ve kompleks karbonhidratlar bulunur. Basit karbonhidratlar meyvelerde, sebzelerde ve sütte doğal olarak bulunan şekerlerin yanı sıra gıda işlemelerine eklenenleri içerir. Karmaşık karbonhidratlar tam tahıllı ekmeklerde, tahıllarda, nişastalı sebzelerde ve fasulyede bulunur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır