Fenilalanin, proteinin yapı taşları olan bir amino asittir. Vücudunuz onu üretemediği için vazgeçilmez olarak kabul edilir; bu nedenle bir diyet zorunluluğu. Vücudunuz fenilalanini, protein ve tiroid hormonları yapmak için gereken başka bir amino asit olan tirozine dönüştürür. Ayrıca, dopamin, norepinefrin ve epinefrin, enerji ve zihinsel sağlığı etkileyen beyin kimyasalları yapmak için de gereklidir.
Yumurta Beyazları
Küçük boyutlarına rağmen, yumurtalar, özellikle beyazlar, en zengin kaynaklardan biridir. fenilalanin. 3.5 oz. yumurta beyazlarının bir kısmı 5.000 mg'dan fazla fenilalanin içerir. Bir bütün 3.5 oz. 2,500 mg'da yumurta bu miktarın yarısını içerir.
Kuruyemiş ve Tohumlar
Tohumlar, özellikle pamuk tohumu, susam, ayçiçeği tohumu ve bu tohumlardan yapılan unlar fenilalanin bakımından zengindir. Pamuk tohumu çiçeği, 3.5 oz başına 3.000 mg fenilalanin içerir. Bir kısmı susam tohumu unu 2.500 mg, ayçiçeği tohumu unu 2.46 mg, fıstıklarda ise 3.5 oz başına 1.400 mg bulunur.
Et ve Balık
Protein bakımından zengin etler - sığır eti, domuz eti, hindi, kuzu ve tavuk - yanı sıra Alaska yerli beyaz balığı ve Pasifik morinada önemli miktarda fenilalanin bulunur. Miktar, 3.5 oz başına yaklaşık 1.000 ila 2.000 mg arasında değişir.
Süt
Hayvan türevi ürünler genellikle protein yönünden zengindir, bu nedenle süt, peynir ve süzme peynir gibi süt ürünleri yüksek miktarda fenilalanin içerir. Örneğin, tam yağlı süt 6-oz içinde yaklaşık 4.000 mg fenilalanin içerir. Cam, 3.5 oz. Parmesan peynirinin bir kısmı 2.000 mg'dan fazla fenilalanin içerir.
Soya
Diyetteki fenilalanin isteyen vejetaryenler ve veganlar için soya bir seçenek olabilir. Bu büyük bir fenilalanin kaynağıdır; 100 g'da 4.500 mg'dan fazla fenilalanin ile, çoğu etin aynı bölümünden daha fazlasını içerir.
Yapay Tatlandırıcılar - Besleyici olmayan çok az miktarda fenilalanin kaynağı, aspartam gibi suni tatlandırıcılar; diyet gazlı içeceklerde yaygın olarak kullanılan bir tatlandırıcı.