Orta miktarlarda soya ürünleri, özellikle vejetaryenler için sağlıklı bir protein kaynağı olabilir. Bununla birlikte, soya ayrıca bazı minerallere bağlanan ve vücudun onları emmesini zorlaştıran yüksek miktarda bitkisel asit içerir. Ayrıca, bazı anekdot raporları soyanın hormonlarla etkileşime girebileceğini, ancak bu iddiayı yeterli klinik denemede test etmediğini göstermektedir. Buna ek olarak, birçok insan kovana, kaşıntıya ve karın ağrısına neden olabilecek soya alerjilerinden muzdariptir.
Soyayı diyetinizden en az bir ay boyunca kaldırın. Yediğiniz her yemeğe, özellikle de paketlenmiş yiyeceklere dikkat edin ve beslenme etiketlerini dikkatlice okuyun.
Soyayı diyetinize küçük miktarlardan başlayarak yeniden verin. Ne yediğinizi, hangi semptomların olduğunu ve bu semptomların ne zaman ortaya çıktığını izlemek için bir yemek günlüğü tutun.
Soya alerjisi testi yaptırmak için doktorunuza danışın. Alerjik olduğunuzu keşfederseniz, soya yemeyi bırakın. Değilse, ne kadar soya tüketmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun.
Soya sosu ve soya gibi mayalanmış ürünleri soya sütü ve tofu gibi mayalanmamış ürünler yerine tüketin. Soya fermente edildiğinde, bitkisel asit yok edilir.
Doktorunuza mineral seviyenizi kontrol etmek için bir test yaptırın. Aşırı soya, minerallerin, özellikle de kalsiyum, demir, iyot, bakır, magnezyum ve çinko emilimini engelleyebilir. Mineral eksikliği, gecikmiş adetlerden ani ağırlık dalgalanmalarına kadar birçok belirtiye neden olabilir. Doktorunuz takviye almak için en iyi dozu ve en iyi zamanı belirleyebilecektir.
Taze sebzeler, yağsız protein ve kepekli tahıllar açısından zengin, sağlıklı, dengeli bir diyet yiyin. Eğer bir vejeteryansanız, yeterli protein aldığınızdan emin olmak için yumurtaları ve baklagiller ve yer fıstığı gibi diğer baklagilleri tüketin.
Uyarılar
Acı gibi ciddi semptomlar yaşarsanız, baş dönmesi, hızlı bir nabız, daralmış hava yolları, ani kilo alımı veya kaybı, kusma veya bulantı, hemen doktorunuza danışın.
, , ] ]