Romatoid artrit, vücudun aslında kendi hücrelerini tahrip ettiği otoimmün bir hastalıktır. Bazı gıdaların, zararlı immün aktiviteyi artırabilen inflamatuar olduğu düşünülmektedir. Bazı gıda gruplarından kaçınmak, romatoid artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Gluten
Glüten, buğdayın yanı sıra arpa ve çavdar gibi bazı tahıl ürünlerinde de bulunan bir protein kompleksidir. Glüten alerjisi, çölyak hastalığı olarak bilinen ve doğal sağlık pratisyenlerinin diyetten glütenin elimine edilmesinin romatoid artrit gibi diğer iltihaplı durumlara yardımcı olacağına dair öneride bulunmasına yol açan enflamatuar bir durumun gelişmesine katkıda bulunur. Buğday ekmekleri, makarnalar ve hamur işleri gibi glüten bazlı gıdaların ortadan kaldırılması, iltihaplanma riskini azaltabilir. Pirinç, mısır ve baklagil bazlı un gibi ürünler ikame edilebilir.
Süt
Süt ürünlerinin süt şekerini sindiremeyen insanlarda laktoz intoleransına neden olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sisteminin ilk mekanizmalarından biri, sindirim kanalında IgE'nin varlığıdır, bu nedenle iyi tolere edilmeyen bir yiyeceğin tüketimi, enflamatuar süreçlerin ve bağışıklık sisteminin aktivitesini artırabilir. Ek olarak, süt ürünleri bazı insanlar için dayanılmaz olan protein kazein içerir. Süt ürünlerinin soya sütü, yoğurt ve peynir gibi soya bazlı ürünlerle değiştirilmesi tavsiye edilebilir.
Kırmızı Et ve Tavukçuluk
Kırmızı et ve kümes hayvanları, omega-6 yağ asitlerinde yüksektir. iltihabı arttırdığı gösterilmiştir. Öte yandan, omega-3 yağ asitlerinin iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Diyetteki kırmızı et ve kümes hayvanlarının miktarının azaltılması ve yağlı veya orkinos gibi yağ asitleri yüksek omega-3 yağ asitleri ile değiştirilmesi, iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Nightshade Sebzeler
Nightshade sebze domates, biber ve patates içeren bazılarının vücutta iltihabi tepkileri arttırdığı düşünülmektedir. Bu iddiayı desteklemek için 2010 yılında henüz bir klinik çalışma bulunmamasına rağmen, bazılarının diyeti geceleyen sebzeleri elimine ederek hafiflettiği iddia edildi.
Rafine Şekerler
Beyaz şeker, kahve dahil olmak üzere rafine şekerlerin aşırı tüketimi şeker ve mısır şurubu, vücudun asitliğini artırabilir. Bazı doğal sağlık uygulayıcıları, romatoid artrit gibi iltihaplı hastalık vakalarında rafine şekerden kaçınılmasını önerdi. Stevia, agave nektarı, meyve suyu konsantreleri ve bal gibi doğal şeker alternatifleriyle ikame yapılması, enflamatuar süreçleri azaltmaya yardımcı olabilir. Kan şekerinde enflamatuar süreçleri etkileyebilecek hızlı artışlardan kaçınmak için herhangi bir şeker türünde genel bir azalma önerilebilir.