Kadınlar yaşlandıkça, adet döngüsünde, döngünün tamamen durmasına yol açacak değişiklikler meydana gelir. Bu değişime yol açan süreye perimenopoz denir. Bu süre boyunca semptomlar değişebilir ve sonuna kadar daha şiddetli hale gelecektir. Bu aşama iki ila 10 yıl arasında sürebilir ve çoğu kadın üç ila beş yıllık aralıklarla düşer.
Döngüler
Bir kadının adet döngüsü, perimenopoz sırasında değişmeye başlar. Bu aşamanın sonuna yaklaştıkça, döngüler daha düzensiz olacaktır. Bazı kadınlar birbirine daha kısa ve daha yakın dönemler yaşamaya başlar. Daha ağır veya hafif olabilirler. Bir kadın gerçek menopoza yaklaştıkça daha fazla periyodu atlayacak. Ancak, bir süre olmadan en az 12 ay geçinceye kadar gerçek menopoz olarak kabul edilmez. Bir süre atlandığında, diğerinin daha uzun ve daha ağır olması muhtemeldir.
Uyku
Bir kadın perimenopoz ile uğraşırken uyumakta zorluk çekebilir. Diğer semptomlardan bazıları gece uyanmaları ve uykuya dalma yetersizliğidir. Uyku ayrıca melatonin hormonundan da etkilenir. Perimenopoz ve menopoz hormonlardaki bir değişiklik olduğundan, uyku hormonu etkilenebilir. Melatonin takviyeleri bazı kadınlar için yardımcı olabilir. Stres uyku sorunlarına katkıda bulunan başka bir faktördür. Perimenopozda kadınların stres yaşama olasılığı daha yüksektir, bu nedenle uyku problemlerine katkıda bulunur. Sorun uyumaya ek olarak, birçok kadın daha fazla yorgunluk yaşar.
Baş Ağrıları
Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle, perimenopozal kadınlar daha şiddetli baş ağrıları yaşayabilir. Perimenopozdan önce baş ağrısına yatkın olmayan kadınlar bile baş ağrısında bu değişikliği yaşayabilir. Perimenopozun sonunda bir kadın menopoza girerken, bu baş ağrıları sıklık ve yoğunlukta artabilir. Reçetesiz satılan ilaçlar genellikle bu baş ağrıları ile çalışır. Bununla birlikte, bir kadın baş ağrılarını kontrol etmekte zorlanıyorsa, doktoru rahatlamak için başka bir şey önerebilir.
Duygusal Değişiklikler
Bazı kadınlar zaten premenstrual semptomlarla veya PMS ile ilgili sorunları yaşayabilir ruh hali. Perimenopoza giren kadınlar, bu ruh hali değişimleri gibi çeşitli duygusal değişimler yaşayacaklar. Bu ruh hali değişimleri daha şiddetli olabilir ve menstrüel döngüye bağlı olmadıklarından daha önceden tahmin edilemez. Perimenopozda kadınların depresyon ve anksiyete gibi zihinsel bozukluklardan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca etrafındaki aileye ve arkadaşlara daha huzursuz ve kızgın görünebilir. Menopoza girildiğinde, bu duygusal dengesizlikler dengelenmeye başlayacaktır.
, , ] ]