|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Serum Fosfat Vs. Fosfor

Fosfor, çok çeşitli yiyeceklerde bulunan bir mineraldir. Bu yiyecekleri yediğinizde vücudunuz fosfor içeriğini alır ve fosfat adı verilen ilgili bir madde oluşturur. Bu fosfatın çoğu kemiklerinde tutulur; bununla birlikte, bunun küçük bir yüzdesi, serum fosfat olarak adlandırılır, kan dolaşımınızda dolaşır.

Fosfor İçeren Yiyecekler

Mayo Clinic, fosfor içeren yiyeceklerin tam tahıllar, taze yeşil bezelye ve kara gözlü bezelye içerdiğini söylüyor mercimek, süt, yoğurt, sert peynir, mısır ve yabani havuç gibi yüksek nişasta sebzeleri, sardalye ve walleye gibi balıklar, kolalı gazlı içecekler, krema, ekşi krema, organ eti ve siyah, böbrek, barbunya ve lacivert. Fosfor ayrıca işlenmiş yiyeceğe koyulaştırıcı bir madde veya tat arttırıcı olarak eklenir veya yiyecek rengindeki istenmeyen değişiklikleri durdurmak için de eklenir. Fosfor içeren katkı maddeleri arasında monopotasyum fosfat, fosforik asit, pirofosfat polifosfat, disodyum fosfat ve kalsiyum fosfat bulunur.

Serum Fosfat

Fosfor, fosfor oksijenle birleştiğinde vücudunuzda oluşur. Amerikan Hekimler Asistanları Akademisi Dergisi'nin 7 Temmuz 2010 tarihli bir makalesine göre, vücudunuzun fosfat tedariğinin yalnızca yüzde 1'i kan dolaşımınızda dolaşıyor. Bu dolaşan fosfatın kabaca yüzde 90'ı serbest yüzerken, kalan yüzde 10'u kandaki proteinlere bağlanır. Serum fosfat, vücudun elektriksel durumunu, asit-baz dengesini veya pH'ını uygun şekilde düzenlemesine yardımcı olmak için hayati bir rol oynar. Tipik olarak, fosfatın kan seviyeleri 3.0 ila 4.5 mg /dL arasında değişebilir.

Düşük Fosfat Etkileri

Eğer serum fosfat seviyeleriniz 2.5 mg /dL'nin altına düşerse, hipofosfatemi denilen bir durum gelişebilir, " Merck Sağlık Profesyonelleri İçin El Kitabı "açıklıyor. Bu durumun olası nedenleri arasında açlık, alkolizm, ciddi yanıklar, diüretik ilaçların kullanımı ve diyabetik ketoasidoz adı verilen bir sağlık bozukluğu sayılabilir. Hipofosfatemili çoğu insan durumunun dış belirtisi göstermez. Bununla birlikte, hastalığın olası sonuçları arasında kaslarınızdaki anormal zayıflıklar, nöbetler, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, koma ve ölüm sayılabilir. Hipofosfatemi tedavisi genellikle oral veya intravenöz fosfat kullanımını içerir.

Yüksek Fosfat Etkileri

Serum fosfat seviyeleriniz 4.5 mg /dL'nin üstüne çıkarsa, hiperfosfatemi adı verilen bir durum gelişebilir. Bu durumun ortak nedenleri arasında paratiroid bezlerinizdeki düşük işlevler, kronik böbrek yetmezliği ve asidoz adı verilen bir bozukluk vardır. Hipofosfatemide olduğu gibi, hiperfosfatemili kişilerde sıklıkla belirgin semptomlar olmaz. Bununla birlikte, yüksek fosfat seviyelerine sahip kişiler genellikle yumuşak dokuda kalsiyum birikintileri ve tetanyum adı verilen istemsiz kas kasılması şeklinde semptomları tetikleyebilen semptomları tetikleyebilen düşük kan kalsiyum seviyelerine sahiptir.

Fosfor Sınırlandırılması

Mayo Clinic, yüksek fosforlu gıda alımınızı azaltarak etkilerini belirtti. Uygun düşük fosforlu ikameler arasında rafine tahıl ürünleri, unfortified pirinç sütü, yeşil fasulye, tereyağı, krem peynir, süzme peynir, patates, rutabagas, dondurulmuş yeşil bezelye, şerbet, kümes hayvanları, domuz eti ve sığır eti bulunur. Ancak, fosfor katkı maddelerinin prevalansı nedeniyle, diyetinizden yeterince mineral içermeyen bir beslenme planı hazırlamak için kayıtlı bir beslenme uzmanının yardımına ihtiyacınız olabilir. Ek fosfor ve fosfat bilgileri için doktorunuza danışın.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır