Sağlıklı bir vücut için besleyici yoğun bir diyet gerekir. Kimse makro besin veya vitamin ya da mineral grubu sağlığınızı sihirli bir şekilde değiştiremez; her besin büyük resmin bir parçasını sağlar. Boş kalorili abur cuburları sınırlandırarak ve tüm ana besin gruplarını ve gökkuşağının tüm renklerini içeren dengeli bir diyet seçerek ihtiyacınız olan besinleri elde edersiniz.
Sağlıklı Bir Vücut İçin Makrobesinler
Protein, karbonhidrat ve yağlara makro besin adı verilir, çünkü bunlara çok miktarda ihtiyacınız vardır; gram cinsinden ölçülürler. Vücudunuz dokular oluşturmak ve onarmak için gıdalardan protein kullanır. Birkaç farklı popüler diyet, proteinleri çeşitli miktarlarda önermektedir, ancak Tıp Enstitüsü kadınların günde 46 gram, erkekler de 56 gram aldığını göstermektedir. Birçok proteinli yiyecekler aynı zamanda kalp sağlığınıza zarar verebilecek doymuş yağlar içerir, bu nedenle kanatlı hayvanlardan, balıklardan, fasulyelerden ve fındıklardan yağsız protein tercih edin.
Karbonhidratlar beyniniz de dahil olmak üzere vücudunuz için tercih edilen yakıttır, IOM yetişkinlere günde en az 130 gram almalarını önerir. Ancak, tüm karbonhidratlar eşit yaratılmamıştır. Gazlı içecekler, unlu mamuller, şeker, beyaz ekmek ve makarnada bulunan rafine karbonhidratlar hızla sindirilir ve sizi aç hissetmenizi sağlar, böylece fazla yemek yiyebilir ve kilo alabilirsiniz. Lifli yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler - kalori sağlamayan sindirilemeyen bir karbonhidrat şekli - sizi doygun hissetmenizi sağlayacak şekilde sabit bir enerji akışı sağlar, böylece daha az yemek yersiniz. Yüksek lifli yiyecekler arasında tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve fasulye bulunur.
Hormon ve doku üretmek için diyet yağına ihtiyacınız vardır, ancak karbonhidrat gibi bazı yağlar da sağlıklı bir vücut için diğerlerinden daha iyidir. Yetişkinlerin, çoğu, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan, balık, zeytin ve zeytinyağı, avokado, kuruyemiş ve tohum gibi gıdalardaki yağ cinsinden gelmesi gereken, günde en az 20 ila 35 grama ihtiyacı vardır.
Su makro besleyicilerden biri olarak kabul edilir. Sindirim ve besin emilimi gibi fonksiyonlara yardımcı olan ve vücut ısısını ve kalp atışını düzenleyen sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Kadınlar günde yaklaşık 72 ons almalı ve erkeklerin sırasıyla yaklaşık 100 ons veya 9 ve 12 fincana ihtiyacı vardır.
Vitaminlerin Önemi
On üç gerekli vitamin, vücudunuzu sağlıklı bir çalışma düzeninde tutmak için farklı işlevler gerçekleştirir. . Suda çözünen dokuz vitamin - vücudunuzun depolayamadığı - C vitamini ve B vitamin ailesini içerir. Vücudunuz, ileride kullanılmak üzere yağda çözünebilen dört A vitaminini (A, D, E ve K) saklar.
Her vitamin genel sağlığınızda bir rol oynar. A vitamini vizyonu destekler ve C vitamini yara iyileşmesini ve doku büyümesini ve onarımını destekler. Kanınız K vitamini olmadan pıhtılaşmaz ve E vitamini kırmızı kan hücreleri oluşturmanıza yardımcı olur. D vitamini sağlıklı kemikleri destekler, B vitaminleri ise gıdaları metabolize etmenize ve sağlıklı sinir fonksiyonlarını ilerletmenize yardımcı olur. Bazı vitaminler ayrıca minerallerle sinerjistik olarak çalışır; örneğin C vitamini demiri emmenize yardımcı olur.
Bu vitaminlerin hepsinden farklı miktarlarda almanız gerekir ve renkli meyve ve sebzelerle dolu bir diyet, kepekli tahıllar, fasulye, fındık ve yağsız protein ihtiyaçlarınızı karşılayabilir
İyi Sağlık için Mineraller
Mineraller, kemik sağlığına destek sağlamak, kalp atışınızı düzenlemek, sağlıklı kan hücreleri oluşturmak ve sağlıklı bir vücut için gereken hormonları üretmek de dahil olmak üzere çeşitli işlevleri yerine getirir. Vücudunuzun büyük miktarlarda makromineraller kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klorür ve kükürt ile eser miktardaki mikro mineraller demir, çinko, manganez, iyot, bakır, kobalt, florür ve selenyum ihtiyacı vardır.
Taze ürünler, yağsız protein, az yağlı süt, fındık, fasulye ve tohumları içeren dengeli bir diyet, ihtiyacınız olan mineralleri sağlar, ancak işlenmiş gıdalardaki yüksek diyetler, sağlıksız bir yönde dengeyi sağlayabilir. Örneğin işlenmiş ve hızlı yiyeceklerin çoğu, sodyum bakımından yüksektir ve bu, fazla tüketildiğinde yüksek tansiyona yol açabilir. Buna karşılık meyve ve sebzeler, kalp atışınızı düzenli tutmaya ve kan basıncınızı sağlıklı aralıkta tutmaya yardımcı olan doğal bir oran olan sodyuma göre daha fazla potasyum sağlarlar.
Vücut Besin Takviyesi
yarar; Vücuduna bir sürü bitki besleyici veriyorlar. Bu doğal bileşikler bitkilerin hastalıktan korunmasına yardımcı olur ve gittikçe artan sayıda bilimsel kanıt, insan sağlığına da yarar sağladığını ileri sürmektedir. Mesela koyu mavi meyvelerdeki antosiyaninler, yaşlandıkça beyninizi güçlendirir, havuç ve kabak gibi turuncu ve sarı renkli gıdalardaki karotenoidler göz sağlığınızı destekler ve serbest radikallerle savaşır, hücrelerinize zarar verebilir. Brokoli ve Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeli sebzelerde bulunan sülforfanlar kansere karşı koruyucu bir etkiye sahip olabilir. Bu tür besinler için tavsiye edilen alımları bulamazken, gökkuşağının her renginde bitkisel gıdalar yemek, sağlıklı bir vücuda sahip olmanız için size çeşitli bileşikler sağlayacaktır.
, , ] ]