| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Karbonhidrat, Glikoz, Sükroz ve Laktoz Farkı

Sindirim sisteminin görevi, yediğiniz yiyecekleri almak ve onları vücudunuzun emebileceği ve besin olarak kullanabileceği moleküllere ayırmaktır. Karbonhidratlar durumunda, bunları içeren yiyecekler, aşamalar boyunca vücudun yakıt olarak kullanabileceği daha küçük şeker moleküllerine sindirilir. Glikoz, sukroz ve laktoz, karbonhidratları sindirmek için gereken farklı aşamalar boyunca düşer.

Karbonhidratlar

Vücudun ana enerji kaynağı olarak, tahıllar, baklagiller, meyveler dahil, yediğimiz birçok gıdada karbonhidratlar bulunur. sebzeler ve süt ürünleri Karbonhidratlar şekerden, nişastadan ve elyaftan yapılır ve karmaşık veya basit olabilir. Basit şekerler monosakaritler veya disakaritler olarak adlandırılır. Meyvelerde ve süt ürünlerinde daha kolay sindirilir ve bulunurlar. Tahıllar, baklagiller ve sebzeler nişasta oluşturmak için devam eden polisakkarit zincirlerinden oluşan kompleks karbonhidratlar içerir. Lif, vücut tarafından sindirilemeyen tek karbonhidrat şeklidir.

Sakkaroz

Pek çok disakarit var, fakat insanlar için en önemlisi sakaroz, maltoz ve laktozdur. Sükroz veya sofra şekeri, monosakaritler glikoz ve fruktoz birbirine bağlandığında oluşan bir disakkarittir. Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur, ancak en çok şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilir. Sükroz ticari olarak birçok farklı türde yiyecek için tatlandırıcı olarak kullanılır. Vücut sukrozu sindirdiğinde, emilmeden önce geri glukoz ve fruktoz haline dönüşür.

Laktoz

Laktoz, sütte ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Glikoz ve galaktozdan oluşan bir disakkarittir. Laktoza çok dikkat edilir, çünkü birçok insanın hoşgörüsüz olduğu süt ürünüdür. Vücut, tüketilen laktozları parçalaması gereken laktaz adı verilen bir enzim üretir. Bununla birlikte, laktoz intoleransı olanlar, bu disakkariti düzgün bir şekilde sindirmek için yeterli laktaza sahip değildir ve sonuç olarak gaz, şişkinlik ve ishal gibi semptomlar yaşarlar.

Glukoz

Glikoz, doğadaki en bol bulunan monosakarittir. Vücudun enerji üretmek için kullandığı şeker molekülüdür ve beyin hücrelerinin kullandığı yakıttır. Çoğu karbonhidrat sindirildikten sonra glikoz olarak son bulur. Glikoz "kan şekeri" olarak bilinir, çünkü kan dolaşımında yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Birçok insan, kandaki glikoz miktarını ölçen glikoz testi nedeniyle glikozu bilir - diyabetin belirteçlerinden biri.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com