| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kalsiyum Vücut İçin Ne Yapar?

Minerallerin vücuttaki önemine rağmen, birçok insan günlük ihtiyaç duydukları 1000 miligram kalsiyumun altında kalmaktadır. Aslında, Illinois Üniversitesi'ne göre ortalama bir kadın günlük ihtiyacının sadece yarısından biraz daha fazlasını tüketiyor. Süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye de dahil olmak üzere kalsiyum bakımından zengin gıdaları diyetinize dahil edin ve sağlıklı kalsiyum düzeyleriyle ilişkili birçok sağlığa faydalanacaksınız.

Güçlü Kemikleri ve Dişleri Korur

Kalsiyumun en bilinen rolü kemik ve diş sağlığındadır. Kemiklerinizi ve dişlerinizi sertleştiren ve kemik yoğunluğunu koruyan mineral kompleksi olan hidroksiapatitin bir parçasını oluşturur. Hidroksiapatit olmadan, kemikleriniz yumuşak ve esnek hale gelir ve kemik yoğunluğu eksikliği kemiklerinizi kırılmaya karşı hassas hale getirir. Düzenli olarak diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum almak, vücudunuzun yeni kemik dokusunu sentezlemek, kemiklerinizi yoğun ve güçlü tutmak ve osteoartrit gibi kemik hastalıklarını önlemek için ihtiyaç duyduğu tüm kalsiyuma erişebilmesini sağlar.

Kas ve Sinir Fonksiyonunu Destekler

Kalsiyum, sinir sisteminizin ve kaslarınızın işlevinde merkezi bir rol oynar. Beyninizdeki kalsiyum, sinir ileticileriyle etkileşime giren ve onları aktive eden kimyasallar olan nörotransmiterlerin salınımını kontrol etmeye yardımcı olur. Sinirleriniz ihtiyaç duydukları kalsiyuma erişemiyorsa, birbirlerine işlevlerini bozan kimyasal sinyaller gönderemezler. Kalsiyum sinir stimülasyonuna cevaben kaslarınızın kasılmasına yardımcı olur. Ayrıca, kas hücrelerinin çalışması için ihtiyaç duydukları yakıtı sağlamaları gereken, kalmodulin adı verilen bir proteini aktive eder.

Hücre İletişimini Kolaylaştırır

Vücudunuzdaki kalsiyum diğer hücre iletişimine de yardımcı olur. Hücrelerinizde "ikinci bir haberci" olarak işlev görür, bu da hücrelerinizin dışından gelen kimyasal sinyallere yanıt verdiği ve ardından hücrenizdeki bir yanıtı tetiklediği anlamına gelir. Kalsiyum sinyallemesi, kan damarı daralmasını ve gevşemesini kontrol etmede rol oynar ve ayrıca insülin sekresyonunu kontrol ederek vücudunuzun kan şekeri seviyelerini etkiler.

Hastalığı Önler

Günlük kalsiyum alımınızı karşılamak, uzun süreli sağlığı da destekler. Linus Pauling Enstitüsü, “Osteoporoz riskinizi azaltmanın yanı sıra, kalsiyum bazı tip kolon kanserleriyle mücadelede rol oynayabilir ve kalsiyum yönünden zengin bir diyet kolon kanseri riskini yüzde 14 azaltabilir,” diyor. Kalsiyum ayrıca kan basıncı seviyelerinizi düzenlemenize yardımcı olur ve yeterince kalsiyum tüketmek, preeklampsi gibi yüksek tansiyonla ilişkili koşullarla mücadele edebileceğini, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezini açıklıyor.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com