|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kronik Membranöz Nefrit için Beslenme ve Diyet

Membranöz nefrit, böbreğin otoimmün bir hastalığıdır. Otoimmün bir hastalık, bağışıklık sisteminizin vücudunuzun yabancı bir istilacı için kendi hücrelerini hatalı hale getirdiği ve bunlara karşı bağışıklık kompleksleri oluşturduğu bir durumdur. Membranöz nefritte, immün kompleksler böbrek içindeki kılcal damarların duvarları içinde birikir. Bu, kılcal duvarların kalınlaşmasına neden olarak kanı süzme yeteneklerini azaltır. Böbrek kanı süzemediğinden, proteinler kılcal damarlardan kaçar ve bu da yüksek tansiyon, sıvı tutma, yüksek kolesterol ve idrardaki proteinlerle sonuçlanır. Tedavi, bazı diyet değişikliklerini yapmanın yanı sıra altta yatan durumu düzeltmeyi de içerir.

Tuz Alımını Azaltma

Ellerde veya ayaklarda şişlik varsa, tuz içeriği düşük bir diyet uygulanmalıdır. Amerikan Kalp Birliği, günde 1500 mg'dan fazla sodyum tüketilmemesini önerir. Diyetinizdeki sodyum miktarını azaltabilir ve sodyum oranı yüksek olan işlenmiş yiyeceklerden kaçınarak yerine taze yiyecekler seçebilirsiniz. Özellikle konserve yiyecekler, et suları, çorbalar, simit, cips ve çeşniler tipik olarak en fazla sodyum içerir. 140mg'den az sodyum içerdiği anlamına gelen "düşük sodyum" etiketli yiyecekleri arayın. Ayrıca yiyeceklere tuz eklemekten kaçının. Sadece bir çay kaşığı tuz, günlük tuzunuzun neredeyse yarısı kadar olan 600mg sodyum ekler.

Protein Sınır Tüketimi

Protein tüketimi, proteininin mevcut olduğu bir durumda olan proteinüri ile sınırlı olmalıdır. idrarda. Proteinüri tehlikelidir çünkü böbreğe zarar verebilir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca protein kaybından dolayı vücudun şişmesine de katkıda bulunur. MedlinePlus, günde vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık bir gram protein için ılımlı bir protein alımını önerir.

D Vitamini Takviyesi

D vitamini takviyesi, tedaviye yanıt vermeyen kronik membranöz nefrit hastaları için gerekli olabilir . D Vitamini, böbrek içindeki aktif form olan 1,25-dihidroksivitamin D'ye dönüştürülür. Kronik böbrek hastalığında böbreğin bu vitamini sentezleme kabiliyeti azalır, bu nedenle takviye bazen garanti edilir. Önerilen D vitamini diyet ilacı, 19 ila 70 yaş arası yetişkinler için günde 15 mg ve 71 yaş ve üstü yetişkinler için günde 20 mg'dir.

Yağ ve Kolesterolü Azaltın

Düşük yağlı, düşük kolesterol diyeti membranöz nefritle ilişkili kolesterol seviyelerinin yükselmesini önlemek ve kardiyovasküler olay riskini azaltmak için takip edilmelidir. Bununla birlikte, yalnızca diyet değişikliği, temel olarak diyet nedeniyle değil, karaciğer tarafından yapılan kolesterol sentezindeki artıştan kaynaklandığı için kolesterolünüzü düşürmez. Kolesterolü yüksek olan yiyeceklerin yanı sıra doymuş yağlardan da kaçınılmalıdır. Buna yumurta, tam yağlı süt, tereyağı, et ve yağlı etler gibi yağlı yiyecekler ve kızarmış yiyecekler dahildir. Doktorunuz, kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmak için statin gibi bir kolesterol düşürücü ilaç önerebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]