|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Diyabetin Özellikleri

Diyabet, yüksek kan şekeri seviyelerini içeren bir hastalıktır. Bir kişi yemek yerse, vücut onu glikoza dönüştürür. Glikoz daha sonra kan dolaşımından hücrelere insülin adı verilen bir hormon tarafından taşınır. Bu hormon pankreasta üretilir. Vücut yeterince insülin yapmadığında, diyabet ortaya çıkar. Kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, inme ve göz problemleri gibi çeşitli hastalıklar için bireyleri riske sokan bir hastalıktır.

Türleri

Prediyabet, bir bireyin kan şekeri seviyesinin yüksek olduğu bir durumdur, ancak diyabet olarak kabul edilecek kadar yüksek değil. Merdiveni El Kitapları Çevrimiçi Tıp Sözlüğü'ne göre, prediyabetli bir kişi daha sonraki bir tarihte tedavi görmeden diyabet geliştirebilir. Bu tip şeker hastalarında, pankreasta insülin üreten hücrelerin yüzde 90'ı geri dönüşümsüz biçimde imha edilir. Bu nedenle, çok az insülin üretilmez veya üretilmez.

Tip 2 diyabette pankreas yeterli insülin üretir, ancak vücut onu uygun şekilde kullanmaz. Vücudun insülin etkilerine direnç gösterdiğinden kan şekeri seviyeleri yüksek kalır. Diyabetin var. Kan şekeri yüksek olduğunda, şeker hastalığında olduğu gibi, fazla şeker idrarın içine dökülür ve böbreklerin çok miktarda su bırakarak onu sulandırmaya çalışmasına neden olur. Bu, şeker hastalığı olan kişilerin sık idrara çıkmalarına neden olur ve ayrıca susuzluğa da yol açar. Diğer bazı diyabet semptomları arasında kilo kaybı, yorgunluk, aşırı açlık, bulanık görme ve çabuk iyileşmeyen yaralar vardır.

Risk Faktörleri

Bazı risk faktörleri, bireyin diyabet geliştirme şansını arttırır. Aile öyküsü böyle bir risk faktörüdür. Mayo Clinic, bir ebeveyn veya kardeş varsa, bireylerin diyabet geliştirme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Diğer bazı risk faktörleri arasında ırk, kilo, hareketsizlik ve yaş bulunur. Afrikalı-Amerikalılar, Asyalı-Amerikalılar, Amerikan-Kızılderililer ve Hispanikler, diyabet geliştirme riski daha yüksektir. Bir kişi yaşlandıkça, bu hastalığa yakalanma riski artar. Vücutta çok miktarda yağ bulunması, vücudun insülinin etkilerine karşı dayanıklı olmasına neden olabilir. Egzersiz, glikoz kullanımına yardımcı olur, vücudun insülin kullanımını artırır ve kilo alımını önler.

Komplikasyonlar

Diyabet komplikasyonları kısa veya uzun süreli olabilir. Bu komplikasyonların ne kadar çabuk geliştiğine bakılmaksızın, tedavi eksikliği hayatı tehdit edici olabilir. Kısa süreli diyabet komplikasyonları hızla gelişir ve yüksek kan şekeri seviyelerini, düşük kan şekeri seviyelerini ve kanın asidik olduğu diyabetik ketoasidozu içerir. Bu durum, vücut enerji için yağı parçaladığında meydana gelir, çünkü hücrelerin glikoza erişimi yoktur. Uzun süreli diyabet komplikasyonları, yüksek kan şekeri seviyelerinin zamanla vücuttaki kan damarlarına zarar vermesi nedeniyle oluşur. Bu komplikasyonların bazıları hipertansiyon (yüksek tansiyon), böbrek yetmezliği, görme problemleri ve sinir hasarıdır. Bu komplikasyonların gelişmesi zaman alır.

Tedavi

Diyabet tedavisi, enjeksiyon yoluyla insülin alınması, diyabet önleyici ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve kan şekeri izlemesidir. Bireyin tip 1 veya tip 2 diyabetli olup olmadığı, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile bir yaşam tarzını sürdürmek önemlidir. Tip 1 diyabet hastaları insüline ihtiyaç duyarken, tip 2 diyabet hastaları oral ilaç alabilir. Tip 2 diyabeti olan bazı kişilerin de insülin alması gerekebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır