Sayfalardan birinin üzerine "chia", "kenevir" veya "keten" kelimelerini görmeden bir sağlık dergisini almak için çok zorlanırsınız. Tohumlar hızla geleceğin süper gıdaları haline geliyor. Küçük olmalarına rağmen, chia, kenevir ve keten bir tekne dolusu besinsel fayda sunar ve zaten yediğiniz yemeğe dahil edilmesi kolaydır.
Ch-Ch-Ch-Chia
Kelimesini duyduğunuzda "içgüdü", ilk içgüdün, bu akılda kalıcı küçük şakayı söyleme dürtüsüne karşı koymak olabilir; fakat tohumun çekiciliğe göre daha fazla önereceği şeyler var. Chia tohumları, Orta Amerika'da ortaya çıkmış, burada Aztek diyetinde temel bir maddedir. Tohumlar, kalp hastalığı ve vücutta iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitlerini ve uygun beyin fonksiyonunda rol oynayan omega-6 yağ asitlerini içerir. İki çorba kaşığı chia tohumu yaklaşık 10 gram lif içerir; bu miktar bir günde ihtiyacınız olan miktarın neredeyse yarısı kadardır. Chia tohumları ayrıca porsiyon başına sütten daha fazla kalsiyum da sunarlar ve bütün temel amino asitleri içerdiklerinden tam bir protein olarak kabul edilirler.
Kenevirde Bulunanlar yaklaşık yüzde 25 protein ve yüzde 30 yağ. Kenevir tohumundaki yağların çoğu, hepsi çoklu doymamış yağlar olan alfa-linolenik asit, linoleik asit, gama-linolenik asit ve stearidonik asit formlarındadır. Kenevirin içindeki ana proteinler, kolayca sindirilebilen ve tüm amino asitleri içeren ancak özellikle arginin bakımından zengin olan edestin ve albümindir. Kenevir tohumu da lif bakımından zengindir.
Keten Üzerine Dolgu
Keten tohumu, aslında bir bitki olarak kabul edilen keten bitkisinden gelir. Keten tohumu, her ikisi de suyla temas ettiklerinde genleşen lignans adı verilen bir lif ve müsilaj adı verilen bir malzeme bakımından zengindir. Bu özellikler dışkınıza hacim kazandırır ve kabızlığın önlenmesine veya tedavisine yardımcı olur. Kesin ifadeler yapmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, yüksek miktarda ligan alımı, meme ve kolon dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin azaltılmış riski ile de ilişkilendirilmiştir. Liganlar anormal hücre ve tümörlerin büyümesini yavaşlatabilir. Düzenli keten tohumu tüketimi de yüksek kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olabilir. Chia ve kenevir gibi, keten de alfa-linolenik asit bakımından zengindir.
Üzerine Serpmek Bu tohumları harman haline getirin, yulaf ezmesi veya yoğurda karıştırın veya salataların üstüne serpin. Tohumları unlu mamuller içine ekleyin ya da püre haline getirilmiş çorbalara sokun. Öğütülmüş keten tohumu, bütün keten tohumundan daha kolay emilir ve bu nedenle daha fazla besinsel fayda sağlar. Kuru, bütün keten tohumunu hava geçirmez bir kapta saklayın ve kullanmadan hemen önce öğütün. Kenevir ve keten süt dışı süt alternatifleri olarak da mevcuttur. Onları doğruca iç ya da sıcak veya soğuk tahıl gevreğinde kullanın.
, , ] ]