|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Böbrek Hasar Nedenleri

Çoğu insan iki böbreğe sahiptir, üriner sistemin bir parçası olan hayati organlar. Böbrekler atıkları süzer, vücutta uygun bir sıvı dengesi sağlar ve kan basıncının korunmasına yardımcı olur. Hem ani, akut hasara hem de uzun vadeli kronik hasara karşı hassastırlar. Bir veya iki böbrek zarar görebilir; sadece bir işlevsel böbrekle hayatta kalmak mümkündür. İki taraflı ciddi böbrek hasarı olan kişiler, atıkları kanlarından filtrelemek için diyaliz gerektirir.

Yüksek Tansiyon

Ulusal Böbrek ve Ürolojik Hastalıklar Bilgi Takas Merkezi, yüksek tansiyonun böbrek hastalığının önde gelen nedenlerinden biri olduğunu not eder. . Hasar, şiddetli hipertansiyon nedeniyle aniden ortaya çıkabilir, ancak daha çok uzun süre tedavi edilmemiş veya kötü muamele görmüş yüksek tansiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Diyabet

Diyabet, böbrek hastalığının önde gelen diğer bir nedenidir. Genellikle diyabetik böbrek hastalığı olarak adlandırılır, yüksek kan şekeri veya glukozun böbrekler üzerindeki uzun vadeli zararlı etkileri nedeniyle oluşur.

Azalmış Kan Akışı

Böbrekler sağlıklı kalmak için yeterli bir kan akışına ihtiyaç duyar . MedlinePlus, böbreklere dolaşımdaki bir azalmanın, akut veya ani böbrek yetmezliğine neden olabileceğini açıklar. Kan akışının azalmasının yaygın nedenleri arasında kanama, majör yanma, şok veya hayati tehlike içeren bir hastalık bulunur. Zayıf sıvı alımı veya sıcak ortam sıcaklıkları nedeniyle şiddetli su kaybı da böbreklere kan akışını tehlikeye sokabilir.

İlaçlar

Bazı ilaçlar böbreklere, özellikle de böbrek problemlerine yatkınlığı olan bireylerde potansiyel olarak zarar verebilir. . Antibiyotikler, siklosporin, kemoterapi ilaçları, osteoporoz ilaçları ve nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar, hassas böbreklere zarar verebilecek ilaçlar arasındadır. Ulusal Böbrek Vakfı, çatlak ve eroinin de kronik böbrek hasarına neden olabileceğine işaret ediyor.

Enfeksiyon

Ağır enfeksiyonlar böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir. İdrar yolu enfeksiyonları, septisemi ve akut polinefrit birçok böbrek hasarı vakasından sorumludur.

Konjenital Hastalıklar

Böbrek hasarı, çeşitli kalıtsal ve konjenital hastalıklara bağlanabilir. Polikistik böbrek hastalığı, çok sayıda küçük kistin böbrek fonksiyonuna müdahale ettiği bir durumdur. Vezikoüreteral reflü, doğumda idrarın mesaneden böbreklere aktığı bir durumdur. Tedavi edilmeden bırakılırsa, böbrek hasarı meydana gelebilir, Mayo Clinic'i rapor eder.

Otomatik Bağışıklık Bozuklukları

Bazı böbrek hastalıkları, otomatik bağışıklık bozuklukları olarak ortaya çıkar. Basitçe söylemek gerekirse, vücut kendine saldırır ve böbrek hasarı kalıcı olur. MedlinePlus'a göre interstisyel nefrit ve akut nefrotik sendrom, böbrekleri strese sokan iki tip oto-immün hastalıktır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]