Lipidler, karbonhidratlar ve nükleik asitlerin hepsi yapılarına göre değişebilir, ancak çeşitli yaşamsal işlevlere hizmet ettikleri için hepsi insan vücudu için önemlidir. Bunlar olmasaydı, hücreler enerjiye ya da normal zarlara sahip olmazlardı, hormonlar ve vitaminler anormal olurdu ve vücutta yeterli antioksidanlar ve hatta DNA olmazdı.
Lipidler
hepsinin ortak yanı, suda çözülmedikleridir. Yağ asitleri, uzun hidrojen ve karbon zincirlerinden yapılan lipitlerdir. Mumlar yağ asitlerinden ve alkollerden yapılır. Sfingolipidler yağ asitleri, alkol, fosfat ve azot içerebilirken, triasilgliseritler gliserol ve üç yağ asidi adı verilen bir maddeden yapılır. Yağlar oda sıcaklığında katı olan triasilgliseritlerdir, ancak triasilgliseritler sıvı olduğunda yağ olarak adlandırılırlar. Fosfolipitler, yağ asitleri ve fosfattan oluşan lipitlerdir, izoprenoitler ise beş karbonlu bir yapıya sahiptir.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar, aynı miktarda su ve karbondan yapılan moleküllerdir. Basit şekere monosakaritler denir. Bunlar riboz, fruktoz ve glukoz içerir. İki monosakarit birbiriyle birleşirse, laktoz ve sukroz gibi disakaritler oluştururlar. Birçok monosakarit bir araya geldiğinde, polisakaritler denilen şeyi oluştururlar ve bu grup nişasta ve glikojen içerir. Glikojen, esas olarak kaslarda ve karaciğerde depolanan glikozun depolama şeklidir.
Nükleik Asitler
İki tür nükleik asit vardır. Deoksiribonükleik asit veya DNA ve ribonükleik asit veya RNA vardır. Tüm nükleik asitler, nükleotitler denilen yapılardan yapılmıştır. Her nükleotid fosfat, bir riboz veya deoksiriboz şeker ve azot içeren bir baz olarak adlandırılan bir yapıdan oluşur. Adenin, timin, sitozin, guanin ve urasil bazlarıdır. Adenin, timin, sitozin ve guanin, DNA'nın bazlarıdır, adenosin, urasil, sitozin ve guanin, RNA'nın bazlarıdır.
Lipidlerin, Karbohidratların ve Nükleik Asitlerin Fonksiyonları
Hücrelerin zarlarından ise yağ ve yağlar enerji depolarlar. Lipitler ayrıca sinir hücrelerinin, hormonların, pigmentlerin ve vitaminlerin bir parçasını oluşturur. Kimyasal sinyaller gönderiyorlar, koruma sağlıyorlar ve antioksidanlar olarak hizmet ediyorlar. Karbonhidratlar, hücre yapısının bir parçasını oluşturur ve hücreler için hızlı bir enerji sağlar. DNA genleri oluşturur, RNA proteinleri yapar ve nükleotitler enerji yaratmaya yardımcı olur.
, , ] ]