Böbrekler, atıkları ve vücuttan fazla sıvıyı filtreleyen hayati organlardır. Böbrek yetmezliği olan bir birey, böbrek işlevine doğal bir şekilde nasıl yardımcı olabileceğini merak edebilir. Böbrek hasarını tersine çevirmek genellikle mümkün olmamakla birlikte, böbrek hastalığının ilerlemesi diyetin değiştirilmesiyle sıklıkla yavaşlatılabilir. Beslenme ile ilgili doktor ve diyetisyen tavsiyelerine uymak önemlidir.
İçme Suyu
Su tüketimi, böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olmak için yararlı bir yoldur. Çok miktarda şeker, kafein veya protein içeren içecekler böbrekler için ekstra strese neden olur. Böbrek hastalığı olan bir kişi doktoru tarafından önerilen sıvı miktarını içmelidir; Böbrekler, fazla sıvının vücudundan kurtulacak kadar iyi çalışmadığında, sıvı kısıtlamaları gerekir. Yetişkinlerin çoğu her gün yaklaşık sekiz bardak sıvı tüketmelidir.
Limitli Sodyum
Stresli böbrekler fazla sodyumun vücudundan kurtularak kan dolaşımında kalmasına neden olabilir. Bu, şişmeye ve nefes almanın zorlaşmasına neden olabilecek sıvı tutulmasına neden olur. Ulusal Böbrek Vakfını açıklayan, kronik böbrek hastalığı olan bir kişinin diyet sodyumunu sınırlaması gerekebilir. Bu genellikle sofra tuzu, işlenmiş gıdalar, tam sodyum konserve sebzeler ve tam sodyum restoran gıdalarından kaçınılarak sağlanabilir. Taze meyve ve sebzeler genellikle iyi seçimlerdir. Bazı bireyler ciddi bir sodyum kısıtlamasına tabi tutulur; günlük sodyum alımını tabloya koymaları ve düşük sodyumlu ekmek gibi özel yiyecekleri yemeleri gerekir.
Limit Protein
Protein genel sağlık için önemlidir, ancak protein kullanıldıktan sonra bir atık ürün üretilir. Hasarlı böbrekler bu atık ürünü kandan almakta zorlanır, bu da bazı protein hastaları için düşük proteinli bir diyeti zorunlu kılar. Hafif böbrek yetmezliği olan kişilere, sığır eti, tavuk, kümes hayvanları, organ etleri, yumurta, peynir ve süt gibi hayvansal proteinleri sınırlamaları önerilebilir. Daha ciddi böbrek yetmezliği olan bir kişi de fındık ve fasulye gibi bitki bazlı proteinleri sınırlandırmak zorunda kalabilir.
Fosfor Sınırlandır
Zayıf böbrekler fosforu kandan uygun şekilde çıkaramazsa, Ulusal Böbrek ile ilgilidir. Vakfı. Yüksek fosfor seviyeleri kemiklerin kalsiyum kaybına neden olarak kırılmalara neden olabilir. Böbrek hastalarına sıklıkla gıdalarındaki fosfor içeriğini sınırlamaları önerilmektedir. Sıklıkla kısıtlanan yiyecekler arasında bira, yoğurt, peynir, süt, balık, kümes hayvanları, sığır eti, yumurta, fındık ve fasulye yer alır.
Alkolden Kaçının veya Sınırlandırın
Böbrek hastalığı olan bir kimseye alkolden uzak durması söylenebilir veya Alkol, böbrekleri stres edebildiği için kullanımını sınırlayın. Erkeklere genellikle günde en fazla iki alkollü içki içmeleri tavsiye edilirken, kadınlara her gün bir içkiyle sınır verme talimatı verilir.