Selenyum, vücudunuzun belirli enzimleri yapmak için az miktarda ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Yediğiniz bazı yiyeceklerden selenyum alabilirsiniz ve ayrıca diyet takviyesi olarak da temin edilebilir. Selenyum yüksek seviyelerde toksik olabilir. Selenyum takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun.
Selenoproteins
Selenyum, vücudunuzdaki hücreleri serbest radikal hasarlarından koruyan antioksidanlar olarak çalışan enzimler olan selenoproteinlerin üretimi için gereklidir. Serbest radikaller oksidasyonun yan ürünleridir ve normal metabolizma sırasında ortaya çıkabilir, ancak duman, kirlilik veya diğer toksik maruziyetlerde serbest radikallere de maruz kalabilirsiniz. Seleneoproteinler ayrıca tiroid bezinin fonksiyonunu düzenlemeye ve bağışıklık sistemine yardımcı olmaya yardımcı olurlar. selenyum alımı daha yüksek olan kişiler arasında. Melanin denilen bir tür cilt kanseri oranları, selenyumun toprak seviyelerinin en yüksek olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde daha düşüktür. Selenyumun potansiyel anti-kanser özellikleri, antioksidan özelliklerinden veya tümörlerin büyümesini yavaşlatabilmesinden dolayı olabilir.
Selenyum Kaynakları
Tıp Enstitüsü selenyum için diyet referans alımlarını belirler Yetişkinler için günde 55 mcg. Bitki bazlı besin kaynakları en çok selenyum içerir, ancak bu miktar bitkilerin yetiştirildiği topraktaki selenyum miktarına bağlıdır. Brezilya fıstığı, 1 oz başına 544 mcg ile diğer yiyeceklerden daha fazla selenyum içerir. hizmet. Ton balığı, sığır eti, buğday ürünleri, yulaf ezmesi, pirinç ve fındık da selenyum için iyi bir kaynaktır.
Selenyum Eksikliği
Selenyum eksikliği, Amerika Birleşik Devletleri'nde nadir görülür, ancak ortaya çıktığı zaman, sonuç olarak Şiddetli gastrointestinal hastalık. Selenyum eksikliği kalp hastalığına, hipotiroidizme ve zayıf bir bağışıklık sistemine neden olabilir. Üç hastalık selenyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır: Keshan hastalığı çocuklarda kalp sorunlarına, Kashin-Beck hastalığı bir çeşit artrite neden olur ve miksöstematoöz endemik kretinizm zeka geriliğine neden olur.
, , ] ]