Anahtarlarınızı hiç yanlış yerleştirdiyseniz veya neden bir odaya girdiğinizi unuttuysanız, endişelenmenize gerek yok. Bununla birlikte, bilişsel işlevinizi doğru diyetle korumak için ciddi düşünceler vermelisiniz. Bazı yiyecekler beyin sağlığının korunmasına, hafızanızın ve konsantrasyon seviyelerinin iyileştirilmesine ve Alzheimer gibi dejeneratif beyin hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Vitamin B-12, Beyin Sağlığını Artırıyor
Julie Schneider MD Rush Üniversitesi Tıp Merkezi, B-12 vitamini eksikliğinin bazı durumlarda hafıza sorunlarına neden olabileceğini tavsiye etmektedir. Beyin sağlığını koruyun ve bu vitamin açısından zengin gıdalarla hafızanızı ve konsantrasyonunuzu artırın. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, günde en az 2,4 mikrogram B12 vitamini almanız gerektiğini belirtiyor. Suda çözünen bu besini içeren yiyecekler arasında organ etleri, etler, kümes hayvanları, yumurtalar, süt ve süt ürünleri ve takviye edilmiş kahvaltı gevrekleri bulunur.
E Vitamini Belleği Korur
Hafızanızı ve konsantrasyonunuzu arttırmaya çalışıyorsanız, Schneider ayrıca günlük diyetinize daha fazla E vitamini eklemenizi de önerir. Bu besin beyindeki sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Bitkisel yağlar, bademler, yer fıstığı, ıspanak, havuç ve avokado gibi yiyeceklerden günde 15 miligram E vitamini almalısınız.
Sinir Sağlığı İçin Sağlıklı Yağlar
Sağlıklı yağların Schneider'a göre beyninizin işlevini korumada önemli bir rol. Omega-3 yağ asitleri kalp, eklem ve beyin sağlığında kilit rol oynayan temel yağlardır. Harvard Halk Sağlığı Okulu, bitkisel yağlar, balıklar, cevizler ve diğer kabuklu yemişler, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler gibi bu sağlıklı yağda yüksek gıdalar eklemenizi önerir.
Karpuzu Antioksidanlar bakımından zengindir
Boston'daki Amerikan Kimya Derneği 2010 toplantısında sunulan bir araştırma, meyveleri yemenin yaşa bağlı hafıza kaybını ve zihinsel düşüşü önlemeye yardımcı olabileceğini bildirdi. Çilek, yaban mersini ve acai meyveleri, beyinde sinirleri biriktiren ve tahrip eden toksik proteinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Denetlenmezse, bu toksinler zamanla dejeneratif beyin hastalıklarına yol açabilir.