Vitamin ve mineral eksikliği hastalıkları eski Yunan ve Roma zamanları kadar geri alındı ve anekdotla tedavi edildi. Ancak bilim insanlarının vitamin ve mineralleri keşfettiği ve insan vücudundaki işlevlerini anlamaya başladıkları 19. ve 20. yüzyılın başlarına kadar değildi. Günümüzde vitaminler ve mineraller, sağlık ve zindeliği korumak için birçok görevi yerine getiren güçlü maddeler olarak rolleri ile bilinmektedir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, daha ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmadan önce kalifiye bir sağlık kuruluşu tarafından tedavi edilmesi gereken çeşitli semptomlarla kendini gösterir.
Anormal Kemik Gelişimi
Kemik oluşumu birçok mikro besin içeren karmaşık bir süreçtir contributers. Bu besinler yeterli miktarda tüketilmediğinde veya emilmediğinde zayıf ve aşırı durumlarda deforme olmuş kemikler ortaya çıkabilir. Kalsiyum kemiklerde ve dişlerde bulunan başlıca mineraldir ve kemiklerin oluşturulması için fosforla uyum içinde hareket eder. Bu minerallerin eksikliği tedavi edilmeden bırakıldığında osteoporoza neden olabilecek yumuşak kemiklere yol açar.
Aşırı durumlarda, çocuklarda D vitamini eksikliği, kemik deformasyonlarına neden olan raşitizm denilen zayıf kemik oluşumuna neden olur. . D vitamini kemik ve diş oluşumuna bağlı kalsiyum ve fosfor metabolizmasından sorumludur ve vücudun kalsiyum emilimini düzenler.
Cilt Bozuklukları
C vitamini yeterli seviyede tüketilmediğinde veya alınmadığında, kaba cilt, zayıf yara iyileşmesi ve diş eti kanaması meydana gelebilir. C vitamini cilt dokusunun temel bir bileşeni olan kollajenin sentezinden sorumludur ve aşırı eksiklik vakaları kaşıntılı olarak bilinir.
Ribplavin eksikliği, özellikle burun ve ağız bölgelerinde de cilt sorunlarına yol açar. Niasin eksikliği, vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde lapa lapa deri döküntüsü olarak görülen pellagra olarak bilinir. Yavaş ya da zayıf yara iyileşmesi çinko eksikliği belirtisi olabilir.
Anemi
Anemi, vücudun hemoglobindeki oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin miktarında azalma yaşadığı tıbbi bir durumdur. Aneminin en yaygın nedeni, vücutta demir eksikliğidir, ancak durum, kırmızı kan hücresi oluşumu ve demir emiliminde yer alan ilave besin eksikliklerini içerebilir. Anemi semptomları soluk tenli ve halsizdir.
Demir ve bakırın eksiklikleri, kırmızı kan hücrelerinde bulunan oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin yetersiz oluşumuna neden olabilir. Düşük B6 vitamini, folat ve B12 vitamini seviyeleri, kırmızı kan hücrelerinin zayıf oluşmasına neden olur. C vitamini eksikliği, düşük demir emilimine neden olabilir ve E vitamini eksikliği, kansere kırmızı kan hücrelerini korumak için ihtiyaç duyulduğundan anemiye neden olabilir.