A Vitamini, provitamin karotenoidlerinden ve önceden oluşturulmuş retinoidlerden türetilmiş, yağda çözünen bir vitamindir. Süt ürünleri, yumurta, böbrek ve karaciğer gibi hayvansal gıdaları yiyerek retinoidlerinizi diyetinizden edinebilirsiniz. Ayrıca havuç ve sarı veya koyu sebzeler gibi beta-karoten bakımından zengin gıdalar tüketerek A vitamini alabilirsiniz.
Fizyolojik İşlevler
A Vitamini gözlerinizin ışık değişimlerine uyum sağlamasına yardımcı olur. Colorado State University Extension'a göre diş gelişimi, bağışıklık sistemi düzenleme, gen ekspresyonu, hücre bölünmesi, kemik büyümesi ve üremede hayati bir rol oynar. Ek olarak, A vitamini ciğerlerinizi, boğazınızı, burnunuzu, gözlerinizi, cildinizi ve ağzınızı nemli tutar. Yeterli miktarda A vitamini varsa, bazı kanser geliştirme şansınızı azaltabilirsiniz. Önerilen diyet yardımı, erkekler için günlük 900 mikrogram ve kadınlar için günlük 700 mikrogramdır.
Eksikliği Aşamaları
A vitamini eksikliğinin klinik belirtileri aşamalar halinde ortaya çıkar. Eksikliğin ilk aşamasında, gece körlüğünden muzdarip olacaksınız ve loş bir odada düzgün şekilde göremeyebilirsiniz. Eğer eksiklik artarsa, loş ışıkta hiçbir şey göremezsiniz. Bu noktada, doktorunuza danışmalısınız, yoksa kseroz konjonktiva gelişebilir. Konjonktivaınız, gözün beyazını örten göz kapaklarının altındaki astar pigmentli, kalınlaştırılmış, kuru ve buruşmuş olacaktır. Bu aşamada, gözleriniz puslu bir görünüm kazanır. Eğer kuruluk daha fazla yayılırsa, korneanız puslu ve parıltısız olacaktır. Bu noktada, xerosis korneadan muzdaripsiniz ve tıbbi yardım almanız gerekiyor, yoksa korneanın ülseri olan keratomalazi gelişir.
Körlüğe Gidiyor
Her iki gözü de etkileyen bir durum olan keratomalazi. Bu aşamada, korneanız aşırı derecede yumuşar ve gözler kırışır ve bulanıklaşır. Eksiklik ilerledikçe, gözlerinizin beyazlarında köpüklü lekeler oluşmaya başlar. Eğer tedavi görmezseniz, korneanızı parçalayabilecek bir enfeksiyon yaşayacaksınız. Göz dokunuz bozulmaya devam ettikçe, yakında kör olacaksınız. Keratomalazi ve yeterli diyet A vitamini eksikliği, bazı gelişmekte olan ekonomilerde körleşmenin başlıca nedenleridir. Gelişmiş dünyada yaşıyorsanız, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, karaciğer hastalığı veya kistik fibroz gibi rahatsızlıklardan dolayı zayıf bir A vitamini emilimi ve taşınımı sonucu keratomalazi gelişebilir.
Tıbbi Tedavi
Doktorunuz size A vitamini eksikliği tanısı koyar an, muhtemelen size oral bir A vitamini dozu verecektir. Ayrıca sürekli ishal veya kusma da yaşıyorsanız, oral dozun yerine bir intramüsküler enjeksiyon uygulanabilir. Bir ila dört hafta sonra ek bir doz alabilirsiniz.
, , ] ]