Yiyecek yalnızca enerji için bir araç değildir, aynı zamanda vücuda sıcaklık düzenleme ve kemik bakımı gibi özel ve önemli görevleri yerine getirmek için hayati besinler sağlar. Beslenme, sağlıklı ve güçlü bir vücut yaratmada önemli bir faktördür; dengeli bir diyet hazırlarken akılda tutulması gereken altı temel besin kategorisi vardır.
Su
Su insanlar için en önemli besindir; "without it, the body cannot survive.", 3, [[Su enerji üretmese de, temel hidrasyon sağlar. Hidratlı kalmak hayatidir, çünkü insan vücudu yüzde 70 sudan oluşur; Vücuttaki hücreler sıvı doludur ve bu hücrelerin sıcaklık düzenleme, beslenme ve oksijen taşıma gibi bireysel görevleri yerine getirmek için hidrasyona ihtiyacı vardır. Ter, idrara çıkma ve bağırsak hareketleri vücuttan çıkan tüm suyu dışarı çıkarır ve bu sıvının susuz kalması için sıvının değiştirilmesi gerekir. Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, kaybolan sıvıları doldurmak için günde sekiz bardak su içmeyi tavsiye eder.
Karbonhidratlar
İnsanlar beslenmeyi düşündüklerinde, genellikle vücut için enerji düşünürler. Vücudun birincil enerji kaynağı olan karbonhidratlar, kalp ve beyin gibi önemli organların düzgün çalışmasını sağlamak için gerekli gücü sağlar. İki sınıf karbonhidrat vardır - basit ve karmaşık. Basit karbonhidratlar sofra şekeri ve mısır şurubu gibi şekerlerdir. Kompleks karbonhidratlar kepekli tahıllar, pirinç, makarna ve patates. Karmaşık karbonhidratlar, hızlı bir şekilde yanma eğiliminde olan basit karbonhidratların aksine, uzun vadeli enerji sağlarlar.
Protein
Proteinler yaşamın yapı taşlarıdır. Proteinler vücuttaki her doku ve yapıyı oluşturur. Kas onarımı ve büyümesi, enerji ve ısı sağlamak ve besin maddelerini kan dolaşımına taşımak için önemlidirler. Protein çeşitli kaynaklarda bulunabilir, ancak en önemlisi ette bulunur. Balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye ve kuruyemişler de mükemmel bir protein kaynağıdır.
Yağlar
Bu temel besin maddesi medyadan ve soluk diyetinden çok kötü bir şöhret kazanmıştır, ancak popüler inancın aksine dengeli beslenmede önemli bir unsurdur. Yağlar sadece enerji için değil, sıcaklık düzenlemesi için de kullanılır. Yağlar ölçülü olarak tüketilmelidir, çünkü çok fazla yemek yemek vücutta yağ depolamasına yol açabilir. Yağ doymuş veya doymamış olabilir. Doymuş yağlar, et, tereyağı ve domuz yağı gibi hayvansal yağlardır ve belirli kanser türlerine ve kalp hastalıklarına bağlanmıştır. Doymamış yağlar bitkisel yağlarda bulunur ve doymuş yağlardan daha sağlıklıdır. Omega-3 yağ asitleri, somon gibi soğuk su balıklarında sadece sağlıklı değil aynı zamanda faydalı olarak kabul edilir.
Vitaminler
Vitaminler takviye olarak alınabilir, ancak dengeli ve sağlıklı bir diyet uygularsanız , takviyeleri nadiren ihtiyaç vardır; vitaminler çoğu işlenmemiş gıdalarda bulunur. Vitaminler bağışıklık sistemini oluşturmak, enfeksiyonlarla savaşmak ve vücut fonksiyonlarını düzenlemek için önemlidir. Tüm meyveler, sebzeler ve tahıllar, C vitamini, A vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi vitaminlerle doludur - tümü vücut fonksiyonlarını korumak için önemlidir.
Mineraller
Mineraller vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur. dokuların inşa edilmesine ve vücut sıvılarının düzenlenmesine yardımcı olur. İnsan vücudunda birçok mineral önemlidir, ancak en önemlilerinden bazıları kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve demirdir. Bunlar ette, öğütülmemiş tahıllarda ve sütte.