Folacin veya folat olarak da bilinen folik asit, günlük olarak vücuttan atılan, suda çözünür bir B vitaminidir. Bu nedenle, sağlıklı gebeliklerden ve diğer bedensel işlevlerden sorumlu olduğu için vücudun folik asit seviyesinin düzenli olarak yenilenmesi çok önemlidir.
Üreme Destek
Üreme sağlığı, yeterli nedenlerin temel nedenlerinden birini oluşturur folik asit alımı. Folik asit, hamile kadınlar için, gelişmekte olan bebeklerini, spina bifida ve yarık damak gibi nörolojik ve kas-iskelet sistemi doğum kusurlarından korumaya yardımcı olduğu için önemli bir tamamlayıcıdır. Doğum kusurlarına karşı etkili bir şekilde korumak için, hem annenin hem de babanın erkeklerde sağlıklı spermleri sağladığı için yeterli miktarda folik asit tüketmesi önemlidir.
Ek Sağlık Kaygıları
Folik asit Vücudun yapısal bütünlüğü ve organların bozulmasını önler. Folik asit yönünden zengin bir diyet az miktarda kırmızı kan hücresini önlemeye yardımcı olur, enerji üretir ve DNA replikasyonunu teşvik eder. Bu işlevler olmadan, vücut megaloblastik anemi gibi hastalıklara eğilimlidir. Folik asit ayrıca, karaciğerde bir detoksifikasyon molekülü olan S-adenosil metioninin glutatyona dönüşmesine izin verdiği için karaciğerde uygun detoksifikasyona izin verir. Folik asidin yokluğunda, S-adenosil, hücre duvarlarına zarar veren toksik ve serbest bir radikal olan homosistein'e dönüşür.
Günlük Tavsiyeler
Kadın Sağlığına Göre, ABD tarafından sağlanan bilgilendirme amaçlı bir web sitesi hükümet, ortalama bir yetişkin günde 400 mcg folik asit gerektiriyor. Bekleyen veya yeni anneler, folik asidin bir kısmı fetüse veya emzirilen bebeklere geçerken biraz daha fazla miktarda folik asit gerektirir. Hamile kadınlar günde 400 ila 800 mcg tüketmeli, emziren anneler ise minimum 500 mcg tüketmelidir. Bununla birlikte, bireyler vücudun diğer B vitaminlerini absorbe etmesini engelleyebileceği için günde 800 mcg folik asidi geçmemeye dikkat etmelidir.
Folat Zengin Gıdalar
Folat bakımından zengin besinler, yaprak yeşilleri içerir, folat takviyeli gıda ürünlerinin yanı sıra baldırın karaciğeri. Ispanak, pancar yeşillikleri ve marul, folat bakımından zengin yapraklı yeşilliklere örnek olurken, folat bakımından zengin besinler arasında tahıllar, tahıllar, ekmek ve makarna bulunur. Folat, et ürünlerinde, tavuk ciğeri hariç, doğal olarak oluşmaz. Ohio Eyalet Üniversitesi'ne göre, 3.5 oz. tavuk karaciğerinin porsiyonunda 770 mcg folik asit bulunur, bu da Gıda ve İlaç İdaresi tarafından önerilen miktarın neredeyse iki katıdır.