Fosfor, dünya genelinde fosfat kaya formunda bulunan metalik olmayan bir elementtir. Fosfor hem bitki besleyici hem de hayvan ve insan beslenmesinde hayati öneme sahiptir ve insan vücudunda en bol bulunan ikinci mineraldir. Fosfor, dişlerinizi ve kemiklerinizi sağlıklı kılmak için kalsiyum ile sinerjistik olarak çalışır, böbreklerinizin etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve vücudunuzun hücreleri için enerji üretiminde rol oynar. periyodik tablo ve 1669'da Hennig Brand tarafından keşfedildi. Fosfor, allotroplar adı verilen en az dört ana tipte gelir. Bunlar kırmızı, beyaz, sarı ve siyah fosfordur. Saf fosfor son derece uçucudur ve kendi başına doğada bulunmaz. Bunun yerine, fosfor doğal olarak diğer minerallerle bağlanır. Büyük fosfor yatakları Rusya, Fas ve ABD'nin bazı bölgelerinde bulunabilir. Saf fosfor kendiliğinden tutuşabilir ve saf kimyasal aynı zamanda oldukça zehirlidir. Bununla birlikte, diğer minerallerle birlikte yaşam için gereklidir.
İnsan Beslenmesi
Fosfor insan sağlığı için gerekli olan bir makromineraldir. Mineral, vücudunuzun hücrelerinin üretiminde ve bakımında kullanılır. USDA'ya göre, fosfor vücudunuzun yaklaşık yüzde 1'ini oluşturur ve bunun yüzde 85'i iskeletinizde bulunur. Fosfor ayrıca vücudunuz tarafından kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kullanılır ve hem DNA hem de RNA'da bulunur. Aynı zamanda birçok enzim ve hormonun üretiminde kilit bir rol oynar ve vücudunuzun pH değerini dengeler. Fosfor, adenozin trifosfat veya ATP'nin üretimi için de gereklidir. Adenozin trifosfat, vücudunuzun hücrelerini besleyen ve size enerji veren şeydir. Fosfor, vücudunuzdaki diğer mineralleri de düzenlemenize ve dengelemenize yardımcı olur.
Fosfor Dengeleme
İnsanların fosfor noksanlığı olması nadirdir, çünkü mineral, hayvansal ve bitkisel kaynaklar dahil çoğu gıda kaynağında bulunur. Bununla birlikte, besinleri emebilme yeteneklerine müdahale eden hastalıkları olan insanlar bir eksiklik geliştirebilir ve bazı ilaçlar da diüretikler gibi vücuttan fosfor tüketebilir. Fosfor eksikliği belirtileri, diğerleri arasında iştahsızlık, kilo kaybı, kemik ağrısı ve sert eklemler, solunum güçlüğü, yorgunluk ve halsizliktir. Vücuttaki aşırı fosfor, sağlıklı kemik yapısını korumak için gerekli olan fosfor ve kalsiyum dengesini bozar. Vücutta çok fazla fosfor da böbrek hastalığına işaret edebilir.
Diyette Fosfor
Fosfor çoğu insan gıda kaynağında bulunur. Bitki tohumlarında fosfor, fitik asit olarak bulunur. Fıstık, mercimek ve badem gibi fındık fitik asit içerir, ancak insanlar fitik asitten fosfor salgılayan bir enzim içermediğinden, fosforun sadece yarısı biyolojik olarak kullanılabilir. Mayalı ekmekler iyi bir mineral kaynağıdır, çünkü maya fosforu temin eden fitaz adı verilen enzimlere sahiptir. Süt, peynir ve yoğurt mükemmel fosfor kaynaklarıdır. Linus Pauling Enstitüsü'ne göre, 19 yaş ve üstü yetişkinler, günlük önerilen mineral miktarını karşılamak için günde yaklaşık 700 miligram fosfor tüketmelidir. 8 onsluk yağsız yoğurt porsiyonu bu BKA'nın yarısından fazlasını sağlar. Et fosfor kaynakları arasında sığır eti, kümes hayvanları ve balık ile yumurtalar bulunur. Fosfor ayrıca sodada fosforik asit olarak bulunur.