| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kemik Yoğunluğu Nasıl Artırılır

Aşamalı kemik yoğunluğu kaybı, osteopeni ve osteoporoz ile ilişkili ana semptomdur. Kemik yoğunluğu kaybı, ince, zayıf ve kolayca kırılan kemiklerle sonuçlanır. UpToDate tıbbi web sitesine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 1,3 milyondan fazla osteoporozla ilişkili kırık meydana geliyor. Bu nedenle kadınların özellikle kemik yoğunluğunu korumak ve geliştirmek için adımlar atması önemlidir. Kemik yoğunluğunu artırmak için kullanılan yaygın stratejiler arasında diyet modifikasyonları veya takviyeleri, egzersiz ve ilaçlar yoluyla günlük kalsiyum ve D vitamini alımının arttırılması bulunmaktadır.

Kalsiyum ve D Vitamini Alımının Artırılması

Günlük kalsiyum alımının ve D vitamini, diyetinizde değişiklik yaparak veya ek haplar alarak kemik sağlığı için çok önemlidir. Kalsiyum alınması kemik kaybını azaltır ve kırılma riskini azaltır, D vitamini kalsiyumun uygun bir şekilde emilmesine yardımcı olur. UpToDate, premenopozal kadınların ve erkeklerin her gün 1.000 mg kalsiyum tüketmelerini ve östrojen almayan menopoz sonrası kadınların günde 1.500 mg tüketmelerini önerir. Menopoz sonrası kadınlar kemik yoğunluğu kaybı için daha fazla risk altındadır, çünkü adet hormonu östrojen kemik kaybına karşı korunmada önemli bir rol oynar.

Diyetteki başlıca kalsiyum kaynakları süt ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Ispanak olarak. Ayrıca, birçok tahıl ve meyve suyu kalsiyumla takviye edilir. Doğal bir D vitamini kaynağı güneştir, çünkü cilt güneşe maruz kaldıktan sonra D vitamini üretir. Süt iyi bir D vitamini kaynağıdır. Diyetten yeterince kalsiyum ve D vitamini almak zor olduğunda, takviyeler kullanılabilir. Kalsiyum karbonat, ucuz ve etkili bir tamamlayıcı kalsiyum şeklidir. UpToDate’e göre, günlük doz iki porsiyona bölünürse kalsiyum emilimi daha iyidir - biri sabah biri diğeri akşam. Ek D vitamini tek başına hap şeklinde veya multivitamin parçası olarak alınabilir.

Ağırlık Taşıyan Egzersiz

Egzersiz kemik yoğunluğunu arttırmanın mükemmel bir doğal yoludur. Yeni kemik büyümesi, kemiklerinize baskı yapan egzersizlerle meşgul olduğunuzda uyarılır. 1994 Tufts Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, düzenli egzersiz yapan 50-70 yaş arası kadınların kemik yoğunluğunu koruduğunu veya artırdığını, oysa egzersiz yapmayan eşlerinin de kemik yoğunluğunu kaybettiğini göstermiştir.

İyi ağırlık kaldırma egzersizleri kemik yoğunluğunu arttırmak için aerobik, merdiven çıkma, dirençli bisiklet kullanma, dans etme ve ağırlık kaldırma yer alıyor. Osteoporoz veya osteopeni teşhisi konduysa, yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Kate Lindemann, osteopeni web sitesinde, Osteopenia3'te, evinizde yapacağınız bu basit egzersizi önerir: Kollarınızı veya ellerinizi kullanmadan bir sandalyeden kalkmaya odaklanın. Kemik yoğunluğunu arttırmanıza yardımcı olmakla kalmaz, kemik kırılmasına neden olabilecek düşme ihtimalini de önler.

Kemik Yoğunluğunu Artıracak İlaçlar

Reçeteyle satılan birçok ilaç vardır. Kemik yoğunluğunu artırmak için alabileceğiniz Bu amaç için kullanılan yaygın bir ilaç sınıfı bifosfanatlardır. Bunlar arasında Actonel olarak bilinen popüler risedronat ve Fosamax olarak bilinen alendronat yer alır. Bifosfanatlar, osteoklast adı verilen özel tipte bir kemik hücresi türü tarafından normal kemik emilimini önleyerek kemik yoğunluğu kaybını önler. Endocrine Web'e göre, bifosfatların, omurga ve kalçada artmış kemik mineral yoğunluğuna yol açan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ayrıca Endocrine Web'e göre, miacalcin gibi kalsitonin ilaçları, osteoklastların aktivitesini inhibe ederek ve dolayısıyla rezorpsiyonla da çalışarak kemik kütlesinde artışlara neden olur. Kalsitonin, tiroid tarafından doğal olarak üretilen, ancak ilaç formunda sentetik olarak üretilen bir hormondur.

Son olarak, östrojen replasman tedavisi, menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunun arttırılmasında yardımcı olur. ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü tarafından yayınlanan bir rapora göre, menopozda meydana gelen östrojen eksikliği kadınlarda kemik yoğunluğu kaybına neden olan önemli bir faktördür. Östrojen kemik rezorpsiyonunu inhibe ederek kemik kaybını önlediği için, östrojen replasman tedavisi olarak bilinen sentetik östrojen ile tedavi, kemik yoğunluğunu iyileştirmek için kullanılan başka bir tekniktir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com