Maydanoz içeren bir diyet klorofil, C vitamini, demir, folik asit, flor, K ve B-12 gibi birçok besin sunar. Maydanoz buğulama, haşlama, fırınlama, çiğ veya meyve suyu ile sulanabilen bir bitkidir. “Dünyanın En Sağlıklı 150 Gıdası” nda Dr. Jonny Bowden maydanozun detoksifikasyon, kilo kaybı ve hastalıkların önlenmesinde yararlı olduğunu belirtti.
Klorofilin Faydaları
Maydanoz klorofil adı verilen bir madde içerir - birçok yeşil bitki besininde bulunan bir madde. Bowden, maydanoz içindeki klorofilin diyetinizde doğal bir detoksizör görevi gördüğünü iddia eder. Klorofil bakteri üremesini durdurur, mikropları öldürür, kanserojenleri ve diğer zararlı toksinleri etkisiz hale getirir. Temizleme-çiğ-gıda-diyet web sitesi, maddenin ayrıca kanı temizlemek ve saflaştırmak için kullanıldığını bildirmektedir. Ek olarak, klorofil, tümör ve kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.
Karotenoidlerin İşlevi
Maydanoz, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidleri içerir. Karotenoidler, diyetinizde tüketildiğinde birçok sağlık yararıyla da ilişkilendirilen meyve ve sebzelerin rengini oluşturur. New Hampshire Üniversitesi'ne göre, karotenoidlerin tüketimi, kanser, katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskinin azalması ile bağlantılı olmuştur. Karotenoidler, gözlerinizi ve görüntünüzü zararlı morötesi ışınlardan güneş ışığından ve iç mekan aydınlatmasından koruyarak doğal bir filtre görevi görür.
Diüretiklerin İşlevi
Maydanoz, idrar akışını artırmaya yardımcı olan doğal bir diüretik fazla sıvıları vücudunuzdan çıkarın. Tuz ve şeker içeren yiyecekler şişkinlik ve kilo alımına katkıda bulunan sıvı tutmasına neden olur. Düşük proteinli bir diyet ayrıca fazladan sıvı birikmesine yol açabilir. Doğal bir idrar söktürücü olan maydanoz, karaciğer rahatsızlıklarının, yüksek tansiyonun ve böbrek taşlarının tedavisinde yardımcı olabilir. İdrarın artmasının temel vitamin ve minerallerin kaybına yol açabileceğini unutmayın.
Enzimlerin İşlevi
Maydanoz, sindirim sisteminize faydalıdır çünkü enzimler içerir. Enzimler, beslenmenizdeki proteinleri, karbonhidratları ve yağları içeren besinleri parçalayarak ve serbest bırakarak işlev görür. Genesis Today web sitesine göre, enzimler sıcaklığa karşı hassastır ve pişirme veya ısıtma işleminde tahrip olabilir - sindirim sisteminizi kendi enzimlerini üretmeye zorlar. Aslında, sindirim sisteminizi vergilendirirsiniz ve gaz, şişkinlik ve zayıf eliminasyon gibi rahatsız edici yan etkiler yaşayabilirsiniz. Diyetinizde enzim elde etmek için çiğ maydanoz yiyin veya için.
Demirin Önemi
Maydanoz, mineral demirin bir bitki kaynağıdır. 1/2 bardak maydanoz günlük demir ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10'unu içerir. Sebzelerde bulunan demirin türüne hem demirin demiri denir, hem de vücutta kolayca asimile edilmez. Ancak, yeterli miktarda C vitamini vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olur. Demir, oksijeni akciğerlerden vücudunuzdaki tüm hücrelere taşıyan hemoglobin üretir.
, , ] ]